Ukinuto rešenje o pritvoru Saše Dragina

Apelacioni sud je naložio Specijalnom sudu da to pitanje ponovo razmotri i donese jasno obrazloženu odluku, rekla je danas Tanjugu portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Specijalni sud je 6. juna produžio za još 30 dana pritvor Draginu, Radosavu Vujačiću, Mihajlu Grujiću, Zvonimiru Nikeziću, Borislavu Stojkoviću, Draganu Tanaskoviću, Draganu Mitiću, Gordanu Markoviću i Aleksi Obradoviću.

Po oceni Apelacionog suda prvostepeni sud nije dao u odnosu na svakog od okrivljenih jasne i individualizovane razloge koje to konkretne okolnosti ukazuju na opasnost od njihovog bekstva i opravdavaju dalje zadržavanje u pritvoru, navela je Piljić.

U odnosu na Dragina, kome je pritvor određen i zbog uznemirenja javnosti, Piljić je navela, da su u odluci Specijalnog suda izostali jasni razlozi zašto kao razlog za produženje pritvora i dalje postoji - uznemirenje javnosti kao posledica načina izvršenja i težine posledice krivičnog dela za koje je on nedavno optužen, budući da ta okolnost protekom vremena gubi na intenzitetu.

Zbog toga je, prema stavu Apelacionog suda, ostalo nejasno na koji način je ugroženo nesmetano i pravično vodenje tog krivicnog postupka, navela je Piljić.

Apelacioni sud je u istoj odluci zaključio da Specijalni sud nije postupio po njegovim primedbama iz rešenja od 4. juna a što je bio dužan da učini.

Taj propust je bio od uticaja na donošenje pravilne odluke, zbog čega je nužno ukidanje osporenog rešenja, smatra Apelacioni sud.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 22. maja optužnicu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i njegovih saradnika zbog sumnje da su nezakonitom sa prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili to preduzeće za više stotina miliona dinara.

Dragin je u pritvoru od hapšenja 24. novembra 2012. godine, a sa njim je tada uhapšen i vlasnik konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimir Nikezić i još petoro vlasnika privatnih preduzeća, a istraga je nakon toga proširena još četiri puta.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još