Policija suzavcem rasteruje demonstrante, 16 uhapšeno (VIDEO)

Demonstranti su se tokom noći okupili u naselju Dikmen i počeli da postavljaju barikade, blokirajući saobraćaj na prometnom putu.

Lokalna televizija je objavila snimke demonstranata koji su izražavali protest zbog odluke suda da, do početka suđenja, pusti na slobodu policajca, osumnjičenog da je ubio 26-godišnjeg demonstranta tokom antivladinih protesta u Ankari, prenela je agencija AFP.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan krivicu za nerede na protestima u toj zemlji svalio je sinoć ponovo na demonstrante, ali i novinarku britanskog Bi-bi-sija (BBC), za koji tvrdi da je deo međunarodne zavere čiji je cilj nanošenje štete Turskoj.

Turski premijer tvrdi da strane snage, bankari i mediji snose odgovornost za proteste koji su se uglavnom bili stišali sve dok sud nije oslobodio pomenutog policajca.

Erdogan je, u obraćanju članovima svoje islamističke Partije pravde i razvoja u Parlamentu, ponovio da su proteste orkestrirale snage koje žele da spreče uspon Turske.

On je ponovo izneo tvrdnju da je ista vrsta zavere sada prisutna u Brazilu, ukazavši da su obe zemlje otplatile svoje zajmove Međunarodnom monetarnom fondu. Posebno je “ciljao” na jednu tursku reporterku Bi-bi-sija koja je na Tviteru pisala o forumu koji su održali demonstranti, na kojem su učesnici navodno predložili šestomesečni bojkot robe koji bi, kako su rekli, doprineo usporavanju turske ekonomije.

Erdogan je ne pomenuvši njeno ime, okrivio Selin Girit da je “deo zavere protiv svoje sopstvene države”.


"Njihov cilj je da se ugrozi demokratija, da se naškodi turskoj ekonomiji, da se nanese šteta turizmu"
, predočio je Erdogan.

Protesti u Turskoj su počeli 31. maja u Istanbulu zbog planova o preuređenju parka Gezi u centru grada, da bi ubrzo prerasli u antivladine demonstracije širom Turske.

Za vreme antivladinih proteska poginulo je četvoro ljudi, a blizu 8.000 je povređeno, pri čemu se policija brutalno ophodila prema demonstrantima.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još