Danilović: Mogao bih da stavim ključ u bravu i zatvorim klub

"Nažalost, ova konferencija nije povodom nekog lepog događaja, iako smo rezultatski ispunili više nego što smo očekivali. Nažalost, tema ove konferencije je katastrofalna situacija u Partizanu. Zahvalio bih se navijačima, koji su uvek bili uz nas, kada smo igrali odlično i osvajali trofeje, ali i kada smo bili loši. Zahvalio bih se i ljudima koji su uplaćivali novac kako bi pomogli. Ja ovog trenutka mogu samo da stavim ključ u bravu i zatvorim klub, što će mnogima biti jako drago. Mi u ovom trenutku nismo u stanju da igramo ni domaću, ni ABA ligu, a kamoli Evroligu. Situacija je katastrofalna", rekao je Danilović na samom početku konferencije.

Danilović je uputio jasnu poruku državi.

"Svesni smo da je situacija u državi stvarno loša. Ali, svaka država mora da ima para za brendove, ako želi da ih očuva. Kao i za KK Crvena zvezda, koja je takođe velika institucija kao KK Partizan. Siguran sam da država neće propasti zbog milion evra duga na ime poreza, od čega je skoro 60 odsto na ime kamata. Mnogi pokušavaju da izjednače neuspehe Zvezde, onog privatnog kluba i Partizana. Mi to nismo zaslužili, jer je Partizan toliko toga postigao, napravio mnoge uspehe, kao i Crvena zvezda, koja je u stečaju. Ona prava Zvezda, ne ovaj privatni klub, koji mene ne interesuje. Mnogi iz državnog vrha ne vide da je Partizanu potrebna pomoć. Ja apelujem da je klubu potrebna pomoć, jer ovo nije moj klub. Mi porez nismo krili, mi smo bili svesni svega, ali nismo imali odakle da plaćamo. Ponavljam, ja ne upirem prstom niti bilo koga krivim. Ja samo molim državu, pošto je ovo njeno dete, da pomogne".

Prvi čovek Partizana se osvrnuo i na nedavne tužbe pojedinih bivših igrača.

"Povredio me je način na koji su pojedini igrači nedavno tužili klub. Posebno dvojica, od kojih bi jedan video trofej samo na televiziji i koji bi bio glavni vozač bicikla na Adi. Tu pričam o Rašku Katiću. Drugi bi verovatno bio poznat samo po žurkama na splavovima, govorim o Miroslavu Raduljici. Ja razumem njih, oni su taj novac zaradili, ali ne treba da se ophode prema bivšem klubu na taj način".

Predsednik Partizana se osvrnuo na priče, najčešće iz tabora večitog rivala, kako su crno-beli državni projekat.

"Tokom ove, ali i prethodnih 13 godina, mnogi su pričali kako je Partizan državni projekat, kako država pomaže klub, a to su uglavnom pričali oni pametnjakovići iz FMP i Crvene zvezde. Nama su NIS, Telekom i Komercijalna banka pomagali, ali ta pomoć nije dovoljna za ambicije svih nas u klubu. Pomoć od grada koju smo dobijali stizala je isključivo zato što je predsednik KSS Dragan Đilas imao razumevanja za nas. Skoro 30 odsto novca odlazio je na plaćanje mlađih selekcija. Znači, da nismo ostvarivali uspehe, mi ne bismo mogli ni decu da plaćamo. Naša dugovanja prema poreskoj upravi su oko 500.000 evra glavnica. Sve ostalo su raznorazne kamate, pa je ukupan dug oko milion evra. Ovo nije moje preduzeće, niti Vujoševićevo, ovo je dete države. Zato molim, neću da klečim, da država pomogne svoje dete", završio je Predrag Danilović.

Predsednik Partizana Predrag Danilović uputio je otvoreno pismo ministarki omladine i sporta Alisi Marić. Pismo prenosimo u celini.

"Javno pismo ministru omladine i sporta Srbije
Poštovana gospođo Marić,

Potpuno svesni teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi država, privredni subjekti, svi građani, obraćamo Vam se ovim putem da ukažemo na bezizlaznu i dramatičnu situaciju u kojoj se danas nalazi KK Partizan.

Košarkaški klub Partizan je najuspešniji košarkaški klub u državi i regionu i jedna od najuspešnijih sportskih organizacija u zemlji. U svojoj bogatoj istoriji, dugoj više od šest decenija KK Partizan je osvojio čak 43 trofeja. Crno-beli košarkaši 20 puta su osvojili trofej prvaka države, 13 puta nacionalni Kup, tri puta su bili pobednici evropskog Kupa "Radivoja Koraća", a prvaci Jadranske lige, najbolji u regionu, čak šest puta. Najsajniji trofej u bogatoj klupskoj riznici, titula pravaka Evrope, osvojena je u Istanbulu 1992. godine. Pored uspeha koji su klubu iz Humske donosili titule, postoje i oni koji se mogu izjednačiti sa osvojenim trofejima, velikim uspesima. Beogradski crno-beli su bili učesnici četiri fajnal-fora najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, Gan 1988, Istanbul 1992, Barselona 1998 i Pariz 2010.

KK Partizan je izrastao u najpoznatije košarkaško ime sa naših prostora, sa velikim ugledom u evropskim i svetskim okvirima. Ni jedan evropski klub nije dao toliko igrača najjačoj ligi na svetu NBA, kao beogradski crno-beli, a košarkaši koji su nosili dres Partizana uvek su bili znak prepoznavanja zemlje višestrukih evropskih i svetskih prvaka. Pored velikog doprinosa igrača koji su ime Partizana nosili ponosno u svet, nemerljiv doprinos su dali treneri evropskog i svetskog renomea, profesor Aleksandar Nikolić, Dušan Ivković, Željko Obradović, Ranko Žeravica, Duško Vujošević...

O fenomenu KK Partizan snimljene su brojne emisije evropskih i svetskih medijskih kuća, koje su priču o čudu iz Srbije poznatom po atmosferi na tribinama, uspesima i predanom radu preneli milionskom auditorijumu van granica naše zemlje i regiona.

Na današnji dan KK Partizan nije u stanju da se takmiči u domaćoj ligi, jadranskoj, niti da učestvuje u najprestižnijem klupskom košarkaškom takmičenju - Evroligi.

Račun košarkaškog kluba je u blokadi zbog neplaćanja poreza, osnovni dug je oko pola miliona evra, a ukupan dug prema igračima koji su osvajali jadransku i domaću ligu prethodnih godina prelazi 1,5 miliona evra.

Opšte je poznato da košarka nije profitabilna oblast i da uz izuzetno skroman godišnji budžet u evropskim okvirima KK Partizan uspeva godinama unazad, sa nevericom i brojnim priznanjima u evropskim košarkaškim krugovima, da domaćinskim poslovanjem na sportskom planu parira najbogatijim košarkaškim klubovima u Evroligi.

Država je u prethodnom periodu pomagala preko državnih kompanija (Telekom, NIS, Dunav Osiguranje, Komercijalna banka sa kojima su ugovori istekli i pitanje je da li će se nastaviti) i vrednovanjem sportskih uspeha koliko je mogla. Moramo istaći da je to ipak nedovoljno da bi se u potpunosti ispratio sportski rezultat koji je KK Partizan postizao i kolika su bila očekivanja i potrebe navijača u Srbiji i regionu.

Poštovana gospođo Marić, država i društvo u celini treba da se odredi da li KK Partizan kao društveno-sportska organizacija koja nije u privatnom vlasništvu treba ovoj državi i društvu kao takav, ili je neminovno da se ugasi još jedan simbol evropskih uspeha našeg sporta i reprezentativni ambasador Srbije u celom svetu.

S poštovanjem,

Predrag Danilović
predsednik KK Partizan"

Izvor: KURIR

Pogledajte još