Bugari opkolili parlament, traže ostavku vlade

U početku jutros su okupljeni bili samo ispred zadnjeg ulaza u zdanje, da bi postepeno opkolili celu zgradu parlamenta i izrazili nezadovoljstvo poslanicima koji su ulazili u zgradu.

Parlamentarna sednica je trebalo da počne u 9.00 časova po lokalnom vremenu, ali je prvo odložena, a zatim i otkazana zbog nedostatka kvoruma, pošto je došlo 112 umesto potrebnih 121 poslanik.

Poslanici parlament trebalo je da glasaju o strukturalnim i personalnim promenama u vladinom kabinetu, uključujući imenovanje Daniela Bobeva za drugog potpredsednika Vlade za privredni sektor, strane investicije, upravljanje internetom i unapređenje administrativnih usluga za firme i građane, navodi BTA.

Potpredsednicu parlamenta Maua Manolovu napali su jajima i paradajzom dok je pokušala da im se obrati, a zatim sprečili poslanike da napuste zgradu iako je sednica odložena do sutra.

Između 7.000 i 10.000 ljudi protestuje svake večeri od 14. juna u Bugarskoj posle kontroverznog imenovanja medijskog mogula Deljana Pejevskog na čelu bugarske bezbednosne agencije, dodaje AFP.

Pogledajte još