Ešton: Datum najkasnije u januaru

Visoka predstavnica EU je u zajedničkom obraćanju novinarima s premijerom Srbije rekla da je jako srećna što su šefovi diplomatija svih 27 članica EU donele odluku da Evropska Komsija sa Srbijom počne pristupne pregovore. Oni ipak nisu doneli odluku o datumu već su je prepustili Evropskom savetu - šefovima država i vlada EU koji se sastaju u četvrtak i petak.

"Srećna sam što je svih 27 zemalja članica EU ocenila da su Srbija i Kosovo uradili veliki posao, jako sam srećna i što podržavamo put Srbije ka EU i posvećenost njenog premijera i njegovoj političkoj hrabrosti. Izrazito sam zadovoljna zaključcima Saveta minsitara koji su preporučili da se odmah otvore pristupni pregovori sa Srbijom i preporučili januar kao konkretan i najkasniji datum", rekla je Ketrin Ešton u Briselu.

Ona je prenela da će te dve stvari reći i Evopskom savetu kada u petak bude donosio odluku o Srbiji i da se nada da će odluku doneti upravo na osnovu ovih preprouka.

"Ja ću reći da je Srbija ispunila svoje i da je sada na redu EU da ispuni svoje", rekla je visoka predstavnica EU i ujedno pozdravila i pohvalila premiejra Srbije Ivicu Dačića uz poruku da mu je "Brisel druga kuća".

"Gospodine Dačiću jako sam srećna što smo se videli i što smo razgovarala. Pohvaljujemo vaše liderstvo, odlučnost i volju da gledate unapred za budućnost vaše zemelje i vašeg naroda"
, dodala je Ketrin Ešton.

Dačić: Najbitnije da odluka bude bezuslovna

Ivica Dačić je u Briselu rekao da Srbija očekuje odluku Evropsko Saveta od istorijskog značaja o otvaranju pregovora o članstvu Srbije u EU.

"Ja sam se zahvalio svim državama članicama EU a najviše Ketrin Ešton jer je mnogo vrrmena i truda uložila u dijalog beograda i Prištine koji je vođen u Briselu. Ona je i doržala svoje obećanje, a malo je bilo prosednika u dijalog akoji su održali svoje obećanje", rekao je Dačić.

Ono što je suština jeste da Srbija očekuje poztivnu odluku o otvarnaju pregovora i o datumu.

"Za nas je najbitnije da ta odluka bude bezuslovna"
, rekao je u Briselu premijer Dačić.

On je poručio da će Srbija nastaviti implementaciju svega dogovorenog u dijalogu s Prištinom.

"Srbija mora da se okrene novim pregovorima, onima o članstvu u EU. Mi ne želimo da te razgovore vodimo 10 godina, već da što pre uđemo u EU“, rekao je premijer Srbije.

Eštonova i Dačić su pre toga imali sastanak u Briselu na kome su razgovarali o dodeljivanju datuma Srbiji za pregovore sa EU.

Dačić boravi u službenoj poseti Briselu u kojoj je planirano da se sastane i sa predsednikom EK Žoze Manuelom Barozom i više evropskih komesara.

Tokom dana se sastao sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i javnu upravu Marošem Šefčovićem.

Podsetimo, Dačić je juče, dok su šefovi diplomatija zemalja članica EU raspravljali o Srbiji, rekao da bi odlaganje donošenja odluke o datumu ugrozilo kredibilitet i Ketrin Ešton i Evropske unije, a ranije je izjavio i da bi "odlaganje datuma značilo da je Srbija prevarena".

I predsednik Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić su juče eksplicitno poručili EU i vlastima Nemačke da "očekuju pravičnu odluku 28. juna", kao i da će evropski čelnici "teško objasniti eventualno odlaganje odluke o datumu".

Za odluku Evropskog saveta ključan je stav Nemačke, a Bundestag sutra odlučuje o Srbiji. Očekuje se da će nemački parlament dati "zeleno svetlo" za datum Srbiji, ali će pre početka pregovora u januaru će biti ocenjeno sprovođenje sporazuma, rekao je Gunter Krihbaum.

Uticajni nemački poslanici iz redova stranke kancelarke Angele Merkel Andreas Šokenhof i Ginter Kirhbaum naveli su da će i Bundestag u četvratk i petak dati "zeleno svetlo" Srbiji, ali da će u januaru biti ocenjeno sprovođenje briselskog sporazuma.

Izvor: B92

Pogledajte još