Mrkonjić o štrajku: Putari su u pravu

0

BEOGRAD – Svih 26 putarskih preduzeća u Srbiji danas je stupilo u generalni štrajk u krugu svojih firmi, a ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić rekao je da su njihovi zahtevi opravdani i da će dug države prema tim firmama biti vraćen u potpunosti do kraja godine.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Sonja Vukanović je rekla da će se štrajk putara nastaviti dok zvanično ne dobiju zaključke Vlade Srbije o svojim zahtevima.

Odlučili smo se za neku mirniju varijantu štrajka, dok ne budemo videli zaključke vlade, a u zavisnosti od njih, Štrajkački odbor će doneti odluku o daljim aktivnostima„, kazala je Vukanovićeva.

Ona je dodala da je vlada o tome juče „donela neku odluku„, ali se još ne zna kakvu, napominjući da je za rešavanje problema formiran Koordinacioni tim, koji čine predstavnici ministarstava finansija i saobraćaja, JP Putevi Srbije, Udruženja poslodavaca i Sindikat putara.

Sindikat tvrdi da država duguje putarskim firmama ukupno oko devet milijardi dinara i poziva građane da imaju razumevanja za štrajkačke aktivnosti koje će se odvijati narednih dana.
Mrkonjić je rekao, za tv B92, da ima više problema koje treba rešiti sa putarima, a prvi, koji se odnosi na regulisanje dugova JP „Putevi Srbije“ putarskim preduzećima, već je rešen.

Putari su počeli štrajk i zbog toga što vlada nije prihvatila zahtev da se novac za održavanje puteva obezbeđuje iz akciza na gorivo, a Mrkonjić je kazao da će deo iz akciza za početak biti, ipak, izdvojen za te namene.

Prema rebalansu budžeta za održavanje puteva biće na raspolaganju oko 3,3 milijarde dinara, a stručnjaci preduzeća za puteve tvrde da će biti potrebno još dve milijarde dinara za to, kazao je ministar.

Mi smo se dogovorili i tu mi je veliku pomoć pružio i ministar (finansija i privrede Mlađan Dinkić) da u ovoj godini obezbedimo i te dve milijarde dinara„, naglasio je Mrkonjić.

U Vladi se kao dugoročno rešenje za rešavanje problema putarskih preduzeća razmatra i nalazenje strateškog partnera, a kako je naveo Mrkonjić, putna privreda ne bi izgubila mnogo na taj način i ne bi bilo otpuštanja.

Samostalni sindikat putara Srbije tvrdi da država duguje putarskim firmama ukupno oko devet milijardi dinara i pozvao je građane da imaju razumevanja za štrajkačke aktivnosti koje će se odvijati narednih dana.

Izvor: Kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.