Briselom amnestirano 71 delo na KiM: Oprošteno paljenje Jarinja?

To praktično znači da niko ko je radio u institucijama Srbije na KiM neće potpadati pod bilo koji krivični zakon, ali ni učesnici demonstracija i barikada.

Beogradski pregovarači su insistirali na što većem broju dela kako se ne bi ponovio scenario iz Hrvatske gde su protiv Srba dizane optužnice samo jer su bili zaposleni u policiji ili nekoj drugoj službi.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da su Beograd i Priština u Briselu usaglasile načela amnestije koje treba da donesu prištinske vlasti i da je bilo važno sprečiti eventualne namere da se ta amnestija “izigra”.

- Definisana su razna dela za koja će biti izvršena amnestija, ali od svega toga je važnije to da smo na ovom sastanku definisali da ne postoji bilo kakva politička namera da se ide na represiju prema srpskom stanovništvu - rekao je juče Dačić.

Ovih dana trebalo bi da budu nastavljeni tehnički pregovori Beograda i Prištine o telekomunikacija i energetici. Prema izjavama zvaničnika, dogovor o telekomunikacijama je relativno blizu, dok je i dalje sporno rešenje za energetiku, posebno vezano za branu “Gazivode”.

Razgovori u Briselu trajali su prekjuče ceo dan i bilo je važno definisati sva dela za koja amnestija važi, jer je srpska strana želela da spreči ma kakve nejasnoće.

- Amnestija je sada važna jer ulazimo u proces transformacije institucija i kada građani treba da se javljaju za rad, a niko neće da se javi ako je radio u policiji lii sudstvu ukoliko ima neku sumnju da će biti uhapšen ili sankcionisan, jer na severu Kosova ne postoji Srbin koji je podržavao ili podržava nezavisnost Kosova - ukazao je premijer.

On je podsetio i da je Srbija nekoliko puta pribegla amnestiji i za Kosovo i za jug Srbije, a do amnestije je došlo i u Makedoniji i na drugim mestima. Dačić je rekao da ne treba ostavljati bilo kakvu dilemu da posle nekog perioda neko može da odgovara ili da se dođe u situaciju da se Srbin javi za rad u policiji ili pravosuđu pa mu kažu - “a ne možeš, ti si bio protiv države Kosovo”. Premijer je ponovio da nema nijednog opravdanog razloga da bilo ko sumnja u opredeljenost Srbije da će primeniti ono što je sa Prištinom dogovreno u Briselu.

Izvor: Željka Jevtić za "Blic"

Pogledajte još