Saudijski princ optužen u vezi s prodajom aviona Gadafiju

Naime, poslovna žena iz Jordana Daad Šarab, tvrdi da joj princ Alvalid bin Talal, nećak saudijskog kralja Abdulaha i jedan od najbogatijih ljudi sveta, nije isplatio obećanih 10 miliona dolara za višegodišnje posredovanje između njega i Gadafija oko prodaje dotičnog aviona.

Očekuje se da će princ dati svoj iskaz u ovom sporu, što bi bila retka prilika da neko iz vrha saudijske kraljevske porodice bude izložen unakrsnom ispitivanju pred sudom.

Avion ima istoriju koja je jednako živopisna kao unutrašnjost sa krevetom kraljevskih razmera i salom za sastanke kojom dominira kožna fotelja nalik tronu.

Gadafi je baš taj avion poslao po bombaša iz afere Lokerbi Abdel Baseta al-Megrahija, kada je ovaj pušten iz škotskog zatvora 2009, a ne njegovim srebrnim kožnim sofama fotografisali su se pobunjenici koji su svrgli Gadafija 2011. godine.

Prema tvrdnjama 52-godišnje Daad Šarab, "erbas A340" je prodat Gadafiju za 120 miliona dolara posle petogodišnjih pregovora.
Alvalidovi advokati tvrde da ona nije učestvovala u završnim pregovorima oko prodaje pa nema prava na proviziju.

Slučaj se rešava pred britanskim sudom zato što Šarabova ima stan u ovoj zemlji, u kojem provodi jedan deo godina, kao i zbog toga što je, prema njenim tvrdnjama, njena provizija ugovorena sa prinčevim predstavnikom u jednom londonskom restoranu 2001. godine.

Izvor: blic

Pogledajte još