Vuk Jeremić reformiše Savet bezbednosti

Ovo predstavlja najkritičniji deo diplomatskih napora da se sistem Ujedinjenih nacija reformiše i prilagodi novim okolnostima u svetu.

Aktuelna runda pregovora u ovom procesu inicirana je još 2005. godine i od tada je održan veliki broj neformalnih sednica Generalne skupštine UN i ministarskih sastanaka država članica o tom pitanju.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina proces je značajno usporen i nije doveo do usvajanja suštinskih dokumenata o tome na koji bi način trebalo nastaviti dijalog i kakva bi mogla biti rešenja za promenu sastava i načina odlučivanja u ovom telu.

Na današnjem sastanku očekuje se učešće gotovo celokupnog članstva UN, uključujući sve stalne članice Saveta bezbednosti, kao i država koje pretenduju da to postanu.

U uvodnom izlaganju Jeremić kaže da se međunarodni sistem mora prilagoditi suštinskim promenama koje se dešavaju u svetu, naglasivši da je tempo tih promena znatno brži od procesa dogovaranja država članica oko reformskih koraka.

On je ukazao i da to postepeno dovodi do gubitka kredibiliteta i relevantnosti ove ključne međunarodne organizacije.

"Ne verujem da će se ijedna država članica osećati sigurnije i spokojnije ukoliko Ujedinjene nacije ne budu upodobljene novoj paradigmi i realnosti u svetu, i samim tim izgube smisao svog postojanja. Status kvo, po mom dubokom uverenju, nije ni u čijem interesu, i što duže čekamo to će biti teže da se postigne sporazum"
, poručio je Jeremić.

On je u završnim napomenama citirao Henrija Kisindžera da "svako veliko postignuće započinje kao vizija, pre nego što se pretoči u realnost, te da je ono proizvod posvećenosti cilju, a ne fatalističnog prepuštanja neizbežnom".

Jeremić je poručio da je spreman da zakaže još jednu sednicu sa ovom temom u toku srpskog presedavanja Generalnom skupštinom, u zavisnosti od ishoda današnjeg sastanka.

Izvor: B92

Pogledajte još