Vuk Jeremić reformiše Savet bezbednosti

0

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić sazvao je za plenarni sastanak država članica svetske organizacije na temu reforme Saveta bezbednosti.

Ovo predstavlja najkritičniji deo diplomatskih napora da se sistem Ujedinjenih nacija reformiše i prilagodi novim okolnostima u svetu.

Aktuelna runda pregovora u ovom procesu inicirana je još 2005. godine i od tada je održan veliki broj neformalnih sednica Generalne skupštine UN i ministarskih sastanaka država članica o tom pitanju.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina proces je značajno usporen i nije doveo do usvajanja suštinskih dokumenata o tome na koji bi način trebalo nastaviti dijalog i kakva bi mogla biti rešenja za promenu sastava i načina odlučivanja u ovom telu.

Na današnjem sastanku očekuje se učešće gotovo celokupnog članstva UN, uključujući sve stalne članice Saveta bezbednosti, kao i država koje pretenduju da to postanu.

U uvodnom izlaganju Jeremić kaže da se međunarodni sistem mora prilagoditi suštinskim promenama koje se dešavaju u svetu, naglasivši da je tempo tih promena znatno brži od procesa dogovaranja država članica oko reformskih koraka.

On je ukazao i da to postepeno dovodi do gubitka kredibiliteta i relevantnosti ove ključne međunarodne organizacije.

„Ne verujem da će se ijedna država članica osećati sigurnije i spokojnije ukoliko Ujedinjene nacije ne budu upodobljene novoj paradigmi i realnosti u svetu, i samim tim izgube smisao svog postojanja. Status kvo, po mom dubokom uverenju, nije ni u čijem interesu, i što duže čekamo to će biti teže da se postigne sporazum“
, poručio je Jeremić.

On je u završnim napomenama citirao Henrija Kisindžera da „svako veliko postignuće započinje kao vizija, pre nego što se pretoči u realnost, te da je ono proizvod posvećenosti cilju, a ne fatalističnog prepuštanja neizbežnom“.

Jeremić je poručio da je spreman da zakaže još jednu sednicu sa ovom temom u toku srpskog presedavanja Generalnom skupštinom, u zavisnosti od ishoda današnjeg sastanka.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.