Karneval brodova u Beogradu: Svi na Dunav, svi na Savu

0

Ovogodišnji 10. jubilarni Beogradski karneval brodova će se održati u subotu 6. jula na Savskom pristaništu/ Karađorđeva bb, u akvatoriju reke Save od Brankovog mosta do Ušća, i platou ispred Međunarodnog putničkog pristaništa Luka „Beograd“, pod sloganom „Svi na Dunav, svi na Savu“ i podsloganom „Čisto i bistro!“, čime će se proslaviti i decenija postojanja ove manifestacije.

Program jubilarnog Karnevala brodova obeležiće tradicionalna parada okićenih plovila, džet ski akrobacije na vodi, jedriličarski klubovi, zabavni program izvođača na obali, Policijski orkestar, muzički koncerti i karnevalski vatromet. Povorka karnevalskih brodova počeće u 19 časova, koja će krenuti od restorana „Vodenica” i Jahting kluba „Kej”, a tom prilikom isploviće plovila Ministarstva odbrane – Rečna flotila u Beogradu, Rečne policije, Vatrogasne službe, plovila JVP „Beogradvode”, RIB čamci, brodovi iz beogradskih marina Save i Dunava i turistički brodovi.

Među učesnicima zabavnog programa na obali biće pozorišne trupe, umetnici, ljudi na štulama, akrobate, klovnovi, ulični zabavljači, mađioničari, stare zanatlije i prodavci suvenira. Od karnevalskih grupa, nastupiće plesna trupa ambasade Malezije, grupe “River dance”, “Art of dance”, “Hop-hop dance group”, “Beonis”, “FLY”, “Army dance” i druge.

U oviru muzičkoh programa, na bini smeštenoj kod Brankovog mosta, nastupiće grupa „Babe“, „Đura i mornari“, Carnival Heat Duo i Jonas Knoph iz Nemačke.

I ove godine, posetioci Karnevala imaće prilike da besplatno krstare rekama Savom i Dunavom turističkim brodovima za razgledanje grada, počev od 17h sa polaskom sa pristana broda Kornjača kod „Beton hale”, i na taj način učestvuju u karnevalu.

Zahvaljujući udruženju „Fraktal3”, određeni broj plovila biće karnevalski dekorisan, a kreativnost i aktivnost vlasnika koji sami budu ukrašavali svoja plovila biće nagrađena. Žiri će proglasiti najkreativnije dekorisanu, „najveseliju” i društveno odgovornu marinu, i dodeliti vredne nagrade.

Izbor za Kraljicu Karnevala

Izbor za Kraljicu karnevala biće organizovan u četvrtak, 4. jula, na Naxi plaži ispred Ušće Shopping centra, sa početkom od 20.30 časova. Uz voditeljski program Blaže, Prljavog inspektora, i koncert Ivan Pavlović benda, žiri će birati Kraljicu karnevala koju tom prilikom očekuju vredne nagrade. Izbor će početi u subotu 29. juna i trajaće do 3. jula, u organizaciji Naxi radija i Ušće Shopping centra.

Ekološka kampanja

U skladu sa podsloganom Karnevala „Bistro i čisto!”, koja ima cilj da skrene pažnju na značaj očuvanja životne sredine i unapređenja obala i priobalja reka, održaće se brojne aktivnosti.

Na samoj manifestaciji, u saradnji sa kompanijama Coca Cola HBC Srbija, Recan fondacija i Sekopak, organizovaće se društveno odgovorna kampanja reciklaže otpadnih materijala, u okviru koje će na pristaništu biti postavljene specijalne ručne prese za reciklažu konzervi, posebe kante za odlaganje i razvrstavanje otpada, i 5 skulptura napravljenih od iskorišćenih limenki za piće, pod parolama Sekopaka-a „odbaci lose navike“ i Recan-a „limenka po limenka“.

„Danube Blue Week“

Ovogodišnji Beogradski karneval brodova biće deo Međunarodne manifestiacije „Danube Blue Week“, koji se u Srbiji obeležava od 25. juna do 20. jula, i u okviru koje će gradovi i zemlje povezane Dunavom promovisati kulturne, privredne, sportske i turističke vrednosti i potencijale.

Počev od 17 časova, na štandovima na Savskom pristaništu predstavće se gradovi: Beograd, Budimpešta, Bratislava, Beč, Ulm, Novi Sad, Veliko Gradište, Majdanpek, Lepenski vir, Kladovo, Smederevo, Golubac, Negotin, dok će promotivne štandove imati i Turistička organizacija Nemačke i Turistička organizacija Srbije, kao i Dunavski centar za kompetenciju (DCC).

U cilju jačanja dobrih odnosa sa gradovima na Dunavu, turističkim organizacijama i opštinama, na štandovima će biti prikazana turistička ponuda pomenutih gradova, projekti i manifestacije koje se u njima održavaju, a sve u cilju promocije podunavskih gradova.

Kao član Dunavskog centra za kompetenciju (DCC), Beograd ima profil na sajtu Danube.Travel .

Beogradski karneval brodova je tradicionalna gradska manifestacija koju 10 godina organizuje Turistička organizacija Beograda u saradnji sa brojnim Prijateljima, u cilju popularizacije reka Save i Dunava i ušća istih kao prepoznatljivog područja Beograda. Karneval doprinosi atmosferi Grada i promoviše Beograd kao turističku destinaciju sa fokusom na nautički turizam prestonice.

Direktan prenos 10. Beogradskog karnevala brodova omogućiće medijski partner Studio B.

Program Beogradskog karnevala brodova:

17.00h Revija jedrilica

17.30h Predstavljanje gradova na Dunavu “Danube Blue Week”

18.00h Jet-ski atrakcije / Policijski orkestar / DJ nastup – Carnival Heat Duo

19.00h Karneval brodova i karnevalskih grupa / muzički nastup – Jonas Knouph (Nemačka)

21.00h Koncert grupe „BABE”

22.30h Karnevalski vatromet

22.45h Koncert grupe “Đura i mornari“

Ostavite komentar

Your email address will not be published.