Reakcije na odluku Bundestaga

Predsednik LDP Čedomir Jovanović rekao je da je odluka nemačkog parlamenta o datumu početka pregovora za Srbiju očekivana i "drugačija od svega što je u zemlji predstavljeno kao novi odnos Evriope i Nemačke prema Srbiji".

"Očekivanja koja su ovde bila izražena nisu u skladu sa atmosferom koja postoji u Berlinu ili Briselu, ali to ne znači da mi treba da napustimo evropski put ili da bilo koga okrivljujemo za izostanak poruke koju je naša vlast očekivala", rekao je Jovanović novinarima u parlamentu.

Navodeći da treba reći da je dosta toga urađeno u poslednjih godinu dana, on je naveo i da ipak dosta toga nije primenjeno, zbog čega i postoji zadrška u odluci Bundestaga i jasan stav da je neophodna puna primena briselskog sporazuma.

"Poruka iz Berlina i prolongiranje jasnog datuma za početak naredne godine, jeste neuspeh vladajuće koalicije, ali ne može biti doživljeno kao neuspeh našeg društva, jer su Nikolić, Vučić i Dačić imali podršku kakvu niko nije imao u procesu evropskih integracija", rekao je Jovanović.

On je naglasio da sada bez ikakve dramatizacije, patetike i povišenih tonova se racionalno mora izanalizirati odluka i doneti jasan plan.

Navodeći da "mi svoju Evropu treba ovde da izgradimo" lider LDP-a je rekao da nije previše razočaran i dodao da je odluka bila drugačija to ne bi trebalo da bude razlog za euforiju.

On je naglasio da je datum prolongiran za kraj godine jer, kako je ocenio, Berlin i EU nemaju poverenja u aktuelnu vlast i ne žele da naprave još neku grešku.

"To je proces i mi smo na tom putu, samo je pitanje da li ćemo do tog cilja stići ako nas budu vodili pokajnici poput Nikolića, Vučića i Dačića ili ćemo stići ako nas budu vodili oni koji su tim putem išli kao ledolomci", zaključio je Jovanović.

URS: Priznanje građanima i Vladi Srbije

Šef poslaničkog kluba URS Vladimir Ilić izjavio je da je odluka Bundestaga da se Srbiji omogući početak pristupnih pregovora sa EU pod uslovom da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014. godine, priznanje građanima i Vladi Srbije.

"Ovu odluku doživljavam pre svega kao priznanje građanima i Vladi Srbije na svemu što je učinjeno na našem evrpskom putu. Dobili smo priznanje svi zajedno, u januaru ćemo otpočeti pregovore, a primena sporazuma sa kosovskim Albancima se podrazumeva", rekao je Ilić.

On je dodao da se obaveze koje Srbija kao država ima moraju realizovati i da će to i biti učinjeno.

"Ne može neko da vas uslovljava nečim za šta ste se sami obavezali. To ne vidim kao uslovljavanje", naglasio je Ilić.

Prema njegovim rečima, najvažnije je to što je data pozitivna ocena i priznanje vladi i građanima na dosadašnjem naporu kada su u pitanju i pregovori sa kosovskim Albancima i evropski put Srbije.

SVM: Nema razloga za razočaranje

Poslanik SVM Laslo Varga izjavio je danas da nema razloga za razočaranje zbog odluke nemačkog Bundestaga, jer izuzetno dobra vest je činjenica da Srbija dobija mogućnost da u roku od nekoliko meseci započne pregovore sa EU.

"Odluka Bundestaga je očekivana, a i sutrašnja odluka će biti očekivana u smislu da se mesecima ovaj scenario činio najrealnijim", rekao je Varga, koji je i član skupštinskog Odbora za evropske integracije novinarima u parlemantu.

On je ukazao i da je Srbiji određen raniji datum bilo bi joj potrebno vreme da se spremi za pregovore, ne samo zbog primene briselskog sporazuma već i zbog drugih reformi.

Ukazujući da će se sutra u republičkm parlamentu raspravljati o Strategiji reforme pravosuđa, a da će tek nakon toga uslediti usvajanje seta pravosudnih zakona, Varga je naglasio da bez sprovedenih svih tih reformi ne bi bilo ni moguće početiti pregovore.

"Da je kojim slučajem određen neki bliži datum, a imajući u vidu da nam u najvažnijoj oblasti, oblasti pravosuđa nedostaje ključna strategija i zakoni dobro je i ovo. Vreme koje je dato Evropskoj komisiji da završi pripreme, ali i nama kako prva runda pregovora ne bi bila samo simbolično rukovanje već stvarni pregovori", poručio je Varga.

On je napomenuo i ako se posmatra proces pristupanja EU, mora da se zna da pri otvaranju svake runde pregovora mora da postoji konsenzus i ocenjivanje napretka koji je postignut između dve runde pregovora.

"Ovo sada može da izgleda kao nepravda ali taj proces će sve vreme tako izgledati", zaključio je Varga.

DSS: Srbija neće dobiti datum

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DS S) u Narodnoj skupštini Slobodan Samardžić rekao je da Srbija sutra neće dobiti datum otvaranja pregovora sa EU, zbog toga što Nemačka traži da se Savet Evrope u decembru izjasni da li Srbija primenjuje sporazum sa Prištinom.

"Pregovori počinju kada se otvori konferencija 28 članica EU i Srbije. Ako SE odluči kao Bundestag, nećete dobiti datum i vi to znate", rekao je Samardžić u Narodnoj skupštini.

Samardžić je upitao Dačića da li će, ako bude tako, podneti ostavku, na šta je Dačić rekao da "odavno nije čuo smešnije pitanje".

"Valjda dobro znate da u svim odlukama o odobrenju pregovora nikada nije naveden datum održavanja međuvladine konferencije. Ne pada mi pamet da podnesem ostavku zbog najvećeg uspeha neke vlade od 1990. godine", rekao je Dačić.

Šef poslaničke grupe DSS je izjavio da Dačić "i da želi ne može" da podnese ostavku.

"Vi to ne možete, jer ste potrebni Briselu i Berlinu da završite posao predaje Kosova", rekao je Samardžić.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još