Pogledajte: Surfer jahao na cunamiju od glečera visokog 90 metara (VIDEO)

Geret Meknamara i Kejli Mamala izveli su poduhvat u kome su nedelju dana 20 sati dnevno provodili u skoro ledenoj vodi kako bi postali prvi ljudi koji su jahali na talasu koji je stvorio glečer visok preko devedeset metara.

Jedan na dasci za surfovanje, a drugi na vodenom skuteru, Meknamara i Mamala izveli su impresivni poduhvat jahanja na talasima u podnožju glečera Čajlds, u južnom delu centralne Aljaske. Njima je pošlo za rukom da savladaju veliki talas nastao kada se ledeni blok uz tutnjavu odlomio od glečera i survao u more.

"Najteže što sam ikada uradio u životu! Čini vam se kao da će vam se na glavu srušiti Empajer stejt bilding. Ovoga puta sam bio najbliže smrti", opisuje akciju Meknamara, koji je čuven po tome što je jahao na talasu od 24 metara, što je svetski rekord.

(old_image)

"Bio sam do grla u vodi, pogledao uvis na taj 90 metara visok glečer i čekao da se odlomi led, nadajući se da će pasti pravo u vodu jer, ako bi pao na čoveka, od njega ništa ne bi ostalo", kaže Meknamara.

On i njegov tim proveli su nedelju dana u vodi 2007. godine, čekajući da se ledeni blok odlomi od glečera i sruši u Kuper river i tako obrazuje dva metara visok talas - dovoljno veliki da na njemu može da se surfuje.

"Hteo sam da odem kući posle prvog dana. Ali, lepo je kada si prvi u nečemu. To je potpuno novo iskustvo - nema nikog da ti kaže kako je to, šta da očekuješ", priznao je Meknamara za CNN.

Kada je ledeni talas pogodio sportske entuzijaste, kamera je zumirala glečer da bi ga prikazala u svoj njegovoj veličini. Surfer na trenutak nestaje ispod vode, tako da se kamerman zabrinuo za bezbednost svog prijatelja.

"Posle prvog dana, samo sam razmišljao o tome da želim živ da se vratim kući. Nisam znao gde će glečer pasti, na kom mestu će se pojaviti talas, niti koliko velik će biti. Vreme mi je uglavnom prolazilo u razmišljanju o porodici, pitao sam se da li ću ih ponovo videti", kaže on.

Meknamara kaže da je odmalena voleo da izaziva sudbinu i da je sa pet godina skakao sa dvospratnih kuća.

Izvor: blic

Pogledajte još