Velika Britanija: Terali maloletnice na blud

Pre nego što bi postale žrtve seks trafikinga, njima su davani alkohol i droga, izveštava AP.

Londonski Centralni krivični sud je sedmoricu muškaraca oglasio krivim za silovanje, seks trafiking i dečiju prostituciju.

Prema tvrdnjama tužioca u ovom sporu, sedmorica Britanaca su pripadali grupi pedofila koji su seksualno eksploatisali devojčice između 2004. i 2012. godine u regionu Oksforda.

Sudija Piter Ruk je izrekao kazne od sedam do 20 godina zatvora, naglašavajući da su okrivljeni birali devojčice koje su "ranjive, maloletne i bez nadzora".

Tim devojčicama bi pružali pažnju koja im je nedostajala, stičući njihovo poverenje i obezbedjujući im alkohol i drogu. Devojčice su potom odvođene u razne delove Britanije i primoravane na seks s muškarcima za novac.

Ovaj slučaj je pobudio i rasnu osetljivost, budući da su izvršioci često bili poreklom iz Južne Azije, dok su žrtve bile bele devojčice.

Zaštitnici prava dece ističu da je glavno pitanje koje ovaj slučaj otvara nesposobnost britanskih vlasti da zaštiti ranjivu decu.

Jedna od šest žrtava koje su svedočile pred sudom, je čak navela kako joj je zaprećeno zatvorom zbog "traćenja vremena policije" kada joj se obratila da bi prijavila seksualno zlostavljanje.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još