Od 1. jula putarina skuplja 20 odsto

Na ovu odluku Ministarstvo se odlučilo zbog dogovora da od 1. jula „Putevi Srbije“ plaćaju PDV na putarinu.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić traži da Vlada “Putevima Srbije” oprosti 25 milijardi duga za neplaćeni PDV, a da zauzvrat ova državna firma od 1. jula obračunava i plaća PDV na putarinu.

Prošle nedelje ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je blokadu računa "Puteva Srbije", koje od 2008. godine nije plaćalo PDV na putarinu. U "Putevima" su na prozivke Ministarstva finansija odgovorili da nisu dužni po zakonu da izmiruju tu obavezu, jer putarina nije komercijalni već javni prihod.

Takođe, u svoju odbranu naveli su činjenicu da naknada za korišćenje auto-puteva nije menjana od februara 2008. godine. U cenu putarine, koju vozači plaćaju na naplatnim rampama, PDV nije uračunat, što bi značilo da od trenutka kada "Putevi" budu plaćali porez na dodatu vrednost, naknada za korišćenje auto-puteva treba da poskupi - 20 odsto.

U nekoliko navrata "Putevi" su tražili povećanje cene putarine, međutim, na te zahteve Vlada Srbije nije odgovarala pozitivno. Republika će preuzeti dug "Puteva" prema putarima u iznosu od 1,3 milijardi dinara, a iz budžeta im rebalansom neće biti skinuto 300 miliona dinara kako je bilo planirano.

Uz svu pomoć države ipak neće biti dovoljno novca za odražavanje saobraćajnica u ovoj godini. To je i jedan od razloga za generalni štrajk 26 putarskih preduzeća za održavanje, koji je u sredu počeo, a nastaviće se sve dok se sa Vladom Srbije ne postigne dogovor.

Putari traže od države da se kao svuda u svetu (a tako je bilo i kod nas do 2011. godine) deo iz akcize za gorivo preusmerava u održavanje saobraćajnica, a ne u budžet pa se onda novac koristi za sve i svašta.

Takođe, putari kažu da ne traže humanitarnu pomoć već da im se plati ono što su uradili. Za njih su država ne samo republika već i lokalne samouprave i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, a svi zajedno duguju im za izvedene radove devet milijardi dinara. Traže da se te obaveze izmire, ali i da se obezbede dodatna sredstva da se preduzeća opreme za zimsku sezonu.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još