Proradio vulkan na Kamčatki

Vulkan Šiveluč na poluostrvu Kamčatka na ruskom dalekom istoku ponovo je počeo da izbacuje pepeo u visinu od sedam kilometara, saopštilo je danas dalekoistočni ogranak ruskog Geofizičkog zavoda, dodavši da nema opasnosti po lokalno stanovništvo.

Aktivnost tog džinovskog vulkana pratio je zemljotres koji je trajao oko šest minuta, prenela je agencija Itar-Tas s. Stub pepela se kreće u pravcu jugozapada, a naselja Kliući (50 kilometara od vulkana) i Lazo (150 kilometara od vulkana) prekrivena su slojem pepela debljine jednog milimetra. Lokalnim stanovnicima je savetovano da ne izlaze iz svojih kuća.

Stručnjaci smatraju da je vrhunac aktivnosti vuklana dostignut, ali da se izbacivanje pepela može nastaviti. Šiveluč, visine 3.283 metra, nalazi se 450 kilometara severoistočno od grada Petropavlovsk Kamčatski. Katastrofalne erupcije tog vuklana desile su se 1864. i 1964. godine. Naučnici već više od 30 godina redovno prate aktivnost tog vulkana koja do sada nije predstavljala nikakvu pretnju lokalnom stanovništvu.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još