File čestitao Srbiji na odluci Evropskog saveta

Čestitke Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je on na svom Tviter nalogu.

(old_image)

Foto: Twitter

I ministar spoljnih poslova Nemačke, Gvido Vestervele, čestitao je građanima Srbije na dobijanju datuma. Kako je rečeno Tanjugu u Vučićevom kabinetu, Vestervele je čestitao na naporima koje je Srbija učinila u poslednjih nekoliko nedelja, a pvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću na ličnim naporima koje je uložio da bi Srbija dobila datum.

Generalni sekretar NATO, Anders fon Rasmusen, ocenio je da odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom pokazuje šta sve može da se postigne dijalogom i poručio da će Kfor i dalje raditi na stvaranju bezbednog okruženja za sve građane na Kosovu.

Pozdravljam odluku o Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom. To pokazuje šta sve može da se postigne putem reforme i dijaloga", napisao je Rasmusen na svom Tviter nalogu.

Radujem se implementaciji sporazuma Beograda i Prištine. Kfor će i dalje imati ulogu u obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve građane na Kosovu", dodao je on.

Evropski lideri odlučili su danas da otvore pristupne pregovore sa Srbijom, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Nemačka je tokom današnjeg sastanka bila pri stavu da pre pristupne konferencije u januaru usledi provera implementacije briselskog sporazuma Beograda i Prištine. Prema saznanjima B92 i dalje će pre otvaranja pristupnih pregovora biti potrebna potvrda Evropskog saveta.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još