Pogledajte koja su to pitanja na koja naučnici još uvek nemaju odgovor

Zašto zevamo?

Postoji mnogo teorija... Ali, ni jedna nije dokazana. Neki stručnjaci misle da je zevanje zapravo način da nam se mozak rashladi. Da pojednostavimo, kao kod kompijutera. Kada se sistem pregreje, uključuje se ventilator.

Zašto plasibo efekat deluje?

Kada se rade testovi na novi lek, naučnici oforme kontrolnu grupu sa kojom će uporediti efekte lekova. Članovima te grupe rečeno je da im je lek dat, a zapravo nije. Povremeno, oni počnu da osećaju efekte leka koji nisu ni uzeli. Pacijent kaže da se oseća bolje, a zapravo mu je isto... Postavlja se pitanje da li je snaga volje zaista jača od svih lekova, na koje se opet nema odgovor.

Kako funkcioniše pamćenje?

Da bismo se nečega setili, mozak mora da "napravi" odgovarajuću kombinaciju neurona. Kako to mozgu uspeva, nije u potpunosti jasno. Dakle, prisećanje nečega nije samo odlazak u spremište memorije, već njeno ponovno formiranje svaki put kad se za njom posegne.

Kako radi gravitacija?

Od četiri prirodne sile, gravitacija je najslabija. Ona drži svemir na okupu. Naučnici ne znaju od čega je sastavljena gravitacija. Ostale sile povezane su sa česticama koje ih prenose, ali niko nije otkrio gravitacijsku česticu - hipotetski graviton.

(old_image)

Postoji još niz pitanja na koja, za sada, nema odgovora. Među njima su, koliko vrsta života na Zemlji postoji, postoje li ljudski feromoni, kako organi znaju kada treba da prestanu da rastu, mogu li životinje da predvide potrese, koji je zajednički predak svih života na zemlji?

Izvor: blic

Pogledajte još