Siromaštvo i muka pritisli: Crnogorski nadničari prodaju krv za 50 evra

Neki od nadničari spremni su i da umesto lopatom, dnevnicu zarade na Odeljenju za transfuziju krvi. Njima se obraćaju porodice bolesnika koje ne mogu na drugi način doći do dragocene tečnosti.

Jedan od nadničara kazao je juče reporteru "Blica Crna Gora" da je spreman da proda 300 mililitara krvi za 50 eura. Kad je shvatio da razgovara sa novinarom, on se naljutio i rekao da ne dolazi u obzir fotografisanje, odnosno da i to može ako se plati.

- Neću da pričam ništa ko, kako, šta i gde, daj 50 eura pa ćeš sve čuti! Obišao sam pola Evrope i u Beču i u drugim gradovima normalno je da se za krv plaća 50 eura - kazao je on.

Bio je ljut jer nije dobio novac.

- Vi se ne mučite kao mi ovde svakodnevno, gde čekamo da nešto fizikališemo. Ne verujemo da vama treba krv! Ko zna za koga radite, BIA, CIA, ili ste neki Milov činovnik. Vi ćete nas slikati i staviti u novine i dobiti velike pare za ovu našu muku. Mi nećemo ništa da pričamo! Ako imaš daj pare, ako ne doviđenja - povikao je on.

U velikoj krizi nadničari se nadaju da će koru hleba za porodice zaraditi makar tako što će prodati dragocenu tečnost, jer je sve manje posla zbog teške ekonomske situacije u zemlji i manjka građevinskih radova.

Majka jednog teško obolelog Podgoričanina potvrdila je za "Blic Crna Gora" da je bila prinuđena da plati "dobrovoljnog" davaoca krvi.

- Niko od nas nije mogao zbog zdravstvenih problema da bude davalac. Rešili smo da platimo nadničaru da bi dao krv uoči operacije. To je bio jedini način. Bilo je hitno, a naši rođaci žive daleko - kazala je ona.

Tragom ove priče smo kontaktirali i s doktorkom Mirjanom Grubišom iz Zavoda za transfuziju krvi, da li im je poznata situacija ovih fizikalaca.

- Nije nam poznata ta situacija u Zavodu. Nama se obraćaju građani koji dobrovoljno daju krv - kazala je doktorka Grubiša.

Izvor: Aleksandra Knežević za "Blic"

Pogledajte još