Janković: Povređena prava učenika

Iako su oni već svima očigledni, zaštitnik građana zvanično konstatuje propuste na štetu učenika, vladavine prava i obrazovnog sistema u nadi da će to pomoći suštinskim izmenama načina na koji se obavljaju poslovi državne uprave u oblasti obrazovanja, za šta su potrebne i personalne promene", navedeno je u saopštenju ombudsmana.

Janković ističe da su "nezakonitosti i propusti toliki, a vremenski okvir takav da zaštitnik građana, po prvi put za pet godina rada, ne može da formuliše preporuke kojima bi se oni otklonili ili bar značajno ublažili, a da se pri tom ne načini nova šteta učenicima ili pravilima obrazovanja".

Ombudsman je reagovao povodom načina na koji je pripremljen, organizovan i sproveden završni ispit za učenike osmog razreda osnovne škole.

Janković je izjavio je da su narušeni i ciljevi vaspitno obrazovnog procesa, ekonomičnost obrazovnog sistema i načelo dobre uprave, "što je notorna činjenica koju ne treba dokazivati".

Republička komisija za sprovođenje završnog ispita odlučila je da se rezultati neuspešno organizovanog ispita ne vrednuju pri upisu u srednje škole, ali nije ostvarila svrhu svog postojanja - nije sprovela uspešan završni ispit, navodi Janković.

Time je, kako je navedeno, povređeno zakonom garantovano pravo učenika da se njihovo znanje utvrdi na isti, objektivan način u celoj zemlji i da se rezultati završnog ispita, po izričitom slovu zakona, računaju u njihov ukupan uspeh, a na osnovu njega deca upišu u odgovarajuće srednje škole i obrazuju u pravcu koji najviše odgovara njihovom znanju, sposobnostima i potrebama.

Ostvarivanje ciljeva vaspitno obrazovnog procesa osujećeno je bez završnog ispita, što je konstatovao i Nacionalni prosvetni savet, dodaje Janković.

Obrazovni sistem, prema njegovim rečima, trpeće zbog toga što u njemu deca neće biti raspoređena prema objektivno utvrđenim kriterijumima koji omogućavaju da se svako nađe u školi koja njoj ili njemu najviše primerena, a da proces obrazovanja koji finansiraju poreski obveznici bude najekonomičniji i najefikasniji.

Prosvetni organi i organizacije kršili su načela dobre uprave, jer nisu zaštitili tajnost ispitnih pitanja, a posebno jer su po prvim saznanjima o neregularnosti završnog ispita davali kontradiktorne izjave, nastojali da negiraju ili umanje razmere problema, odlagali potrebne mere i na kraju reagovali kada je vreme u kome se mogao ispraviti propust nepovratno isteklo.

Time su ukinuli svaku mogućnost da kršenje prava i šteta budu sprečeni ili bitno umanjeni.

"I novac poreskih obveznika koji se ne broji samo neposrednim troškovima štampanja ispita je protraćen", rekao je Janković.

Zaštitnik građana se najoštrije protivi pokušaju da se odgovornost za sve propuste nađe samo u krivici službenika za krađu testova, dok se nastavlja sa najavama novih, opet nedopustivih "rešenja" kakva je najava o povećanju broja učenika u odeljenjima da bi se izašlo u susret njihovim "željama", čime bi se dodatno smanjio kvalitet obrazovnog procesa.

Prosvetne vlasti uporno insistiraju na pogrešnom putu kojim su već predaleko odmakle“, rekao je Janković.

Izvore: RTS

Pogledajte još