Facebook uklanja reklame sa stranica o nasilju

Uprava ove društvene mreže na internetu je ovu odluku donela mesec dana nakon što je nekoliko kompanija povuklo svoje oglase s Facebooka zbog izveštaja o postojanju Facebook stranica koje promovišu nasilje nad ženama.

Facebook je tada saopšćio kako treba poboljšati sistem za prijavljivanje i uklanjanje sadržaja koji krše njegove društvene norme koje, među ostalim, zabranjuju korisnicima da objavljuju materijale s govorom mržnje, pretnjama i pornografijom.

Oglasi čine blizu 85 posto prihoda Facebooka, najveće svetske društvene mreže s 1,1 milijardom korisnika. Facebook je rekao da promene neće bitnije uticati na njegovo poslovanje.

Kontraverzni sadržaji

Ova kompanija je također saopštila kako će više raditi na prevenciji slučajeva kada se njeni sadržaji objavljuju zajedno sa materijalom koji ne krše njene standarde, ali se ipak karakterišu kao kontroverzni.

Na primer, Facebook stranica koja prodaje proizvode za odrasle neće imati posebne oglase. Ranije se takva stranica mogla videti sa desne strane korisničke stranice, ukoliko nije kršila zabranu Facebooka za objavljivanje nagih tela.

Ovaj potez ističe delikatnost posla društvenih medija koji znaju sadržati veliku količinu nepredvidljivog sadržaja koji dele korisnici, a koje se oslanjaju na oglašavanje kao podršku posla.

Naš cilj je i da zadržimo slobodu objavljivanja na Facebooku, ali i da zaštitimo korisnike i kompanije od određenih oblika sadržaja“, stoji u saopštenju kompanije.

Sporna područja

Facebook je objavio kako će proširiti broj stranica i grupa na svojoj mreži koje su zabranjene za oglašavanje i obećao kako će ukloniti reklame sa spornih područja stranice do kraja naredne sedmice.

Stranice i grupe koje se odnose na bilo koji oblik nasilja također se neće moći reklamirati, navodi se.

Portparolka Facebooka istakla je kako se ova politika neće odnositi na stranice medijskih organizacija koje se nalaze na Facebooku.

Američka kompanija je navela kako će se označavanje spornih stranica i uklanjanje reklama raditi ručno, dok će se u narednim sedmicama napraviti automatizovani sistem koji će nastaviti sa ovim poslom.

Izvor: aljazeera

Pogledajte još