Lažni antivirus napada Androide

0

Vlasnici uređaja koji koriste Android više ne moraju samo da se brinu oko virusa koji bi mogli da naškode uređaju i njihovim podacima. Sada su tu i lažni antivirusni programi.

Symantec je upozorio na pojavu Android Fakedefendera, programa koji imitira antivirusni program Android Defender, a koji blokira uređaj i od vlasnika traži 'otkupninu', kao i 'ransomware' za personalne računare koji u poslednje vreme hara Windowsima.

Iz Symanteca ističu kako se lažna aplikacija različito ponaša na različitim uređajima. Nakon pokretanja prikazuje lažnu proveru uređaja u potrazi za virusima i ostalim nepoželjnim aplikacijama.

Nakon završetka pregleda, javlja da je pronašla 'malware koji pokušava da pokrade pornografski sadržaj s uređaja'. Kako bi korisnika 'zaštitila' i 'uklonila' malware, aplikacija traži kupovinu 'pune verzije', odnosno 'otkupninu'.

Neki korisnici 'lažnu antivirusnu aplikaciju' mogu ukloniti jednostavnom deinstalacijom zbog problema s kompatibilnošću.

Drugi moraju da napravie povratak na fabričku postavku ueređaja, dok su u najgorim slučajevima korisnici prisiljeni da naprave fizičko resetovanje uređaja.

Kako bi izbegli takve neprijatnosti, iz Symanteca preporučuju da se instaliraju samo aplikacije sa stranica kojima se može verovati, poput službenih stranica.

Osim toga, preporučuje se instalacija antivirusnih odnosno sigurnosnih aplikacija poput Norton Mobile Securitya i Symantec Mobile Securitya.

Izvor: B92, tportal.hr

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.