Večeras počinje 13. međunarodni festival Dani orgulja

Beogradskoj publici predstaviće se mladi orguljaši iz naše zemlje koji su stasavali i u okviru Letnje škole orgulja, pratećeg programa našeg Festivala, kao i na usavršavanjima u inostranstvu, u klasama vrhunskih svetskih izvođača i pedagoga, učesnika Festivala Dani orgulja – Dies organorum.

Na svečanom otvaranju nastupiće Branka Đorđević, Srpsko-jevrejsko pevačko društvo i hor studenata farmacije Raskovnik, uz dirigenta Đorđa Perovića.

U konceptu orgulje i kamerna muzika slušaćemo orguljaše Branku Đorđević, Lanu Jelenković, Sofiju Grgur, Milicu Sabljić, Mariju Družijanić, Zoltana Borbelija u kamernim sastavima sa pevačima, čembalom, horom, duvačima. Prvi put, publika će imati priliku da čuje pozitiv, male pokretne orgulje.

Iz Švedske nam dolazi orguljašica Kasja Tajtelbaum koja će nastupiti sa Benjaminom Tajtelbaumom na nigelharpu, čudesnom tradicionalnom švedskom instrumentu, koji ćemo takođe slušati u našoj zemlji prvi put, a čiji specifičan ton i zvuk ovaj umetnik intenzivno, već nekoliko godina, pronosi širom sveta.

Poslednje večeri Festivala predstaviće se gost iz Češke, orguljaš Pavel Kohout koga je beogradska publika sa ovacijama pozdravila na njegovom prethodnom gostovanju.

Za naše najmlađe sugrađane, za decu i njihove roditelje, u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom organizovan je program Mala škola bontona – kako se slušaju orgulje, u subotu, 6. jula u 11 sati. Voditelj je Miloš Milovanović.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Pogledajte još