Ovo je lekar-heroj iz Srbije koji je pomogao povređenima u kanjonu Morače (VIDEO)

Doktor Todorović bio je u koloni automobila koja se kretala iza rumunskog autobusa koji se survao u kanjon Morače, prenosi RTS.

Put na letovanje pretvorio se u pravi ispit i medicinskog znanja i humanosti.

Istog trenutka i bez razmišljanja spustio se provaliju ispod mosta Grlo. Bio je među prvima koji su pritekli u pomoć povređenima i jedini lekar dok nisu stigle ekipe hitne pomoći iz Kolašina.

Todorović, koji je lekar opšte prakse, kaže da je scena koju je zatekao bila jeziva, ljudi su zapomagali.

"Ne mogu da izbijem iz glave. To su beživotna tela, razbacana oko autobusa, koliko je tragedija velika, i kada se spustite prvih 10 do 15 metara vi ne vidite autobus. Kiša je prestala da pada, čujete jauke i jecaje preživelih putnika", priseća se Todorović.

Doktorov najveći strah prilikom spuštanja konopcem niz litice Kanjona Morače, bio je, kaže, samo da među povređenima ne bude ni jedno dete. Na sreću dece nije bilo, odahnuo je i našao se pred novom dilemom.

"Napravite trijažu (procenu stanja povređenih), to je bila moja lična i najveća borba, kome pružiti pomoć, kom pacijentu? Da li je vaša procena dobra? Neka tela ne vidite, neke čujete, one beživotne", kaže Ivan Todorović.

Popeo se na most tek onda kada je bilo jasno da u kanjonu više nije ostao ni jedan povređeni kojem je potrebna njegova pomoć.

Doktor Ivan Todorović je nastavio put prema Baru, ali potresne slike su, kaže i danas sveže.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još