Sirija: Albanci s Kosova ratuju protiv Asada

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi kaže da "na Kosovu nema organizovanih grupa koje idu u Siriju" i da u Prištini nemaju podatke ni o "eventualnim pojedincima koji učestvuju u tom ratu".

Ministarstvo pomno prati izveštaje o učešću evropskih, balkanskih i drugih plaćenika u sirijskom sukobu, rekao je Selimi u pisanoj izjavi za nemački radio.

Jedan Albanac sa Kosova, koji nije želeo da mu se navodi ime, kaže, međutim, da se borio u Siriji, zemlji za koju, kako je rekao, pre toga nije ni znao gde se nalazi.

"Moj odlazak u Siriju bio je motivisan verom. Video sam da je tamo počeo rat izmedu sunita i šiita i, uzimajući u obzir pomoć koju su alaviti dobili od svoje šiitske braće, inspirisan Kuranom i idejama božjeg poslanika, odlučio sam da izađem u susret toj zemlji i odem u Siriju“, ispričao je on.

Idriz Bilibani iz Prizrena, među svojim pristalicama poznat i kao "šeik", magistar je islamskih nauka a islam propoveda na način koji do pre desetak godina nije bio poznat na prostorima Kosova.

"Šta je problem ako bi neko sa ovih prostora odlučio da pomogne tom napaćenom narodu? Odlazi čovek da pomogne narodu koji se muči i ubija od strane diktatorskog, Asadovog režima. Čitav svet je uveren u zločine Asada nad sunitskim stanovništvom i ti zločini su svakog dana sve gori i gori. Među običnim svetom, a kamoli među razumnima, ne bi trebalo da bude rasprave o tome da je obaveza čitavog sveta da pomogne Siriji i da što pre svrgne diktatora", smatra Bilbani.

Sasvim drugačije misli sociolog religije Ismailj Hasani. On najpre priznaje da nema podatke o borcima sa Kosova u sirijskom ratu i dodaje:

"Ako je to tako, onda je to ljaga koja pada na Kosovo. Mi još nismo sanirali naše rane, naše pogibije, još uvek imamo pogubljene ljude po ratištima. To da se nađe "pametna glava" koja će ići tamo da ratuje za bog zna čije interese – to je ljaga na kosovskom društvu“, kaže Hasani.

Hasani smatra da su državni organi morali odmah da reaguju kada su došli do podataka o Albancima koji idu da ratuju u Siriji.

"Ministarstvo spoljnih poslova i ostali državni organi i agencije trebalo je da do sada preduzmu mere. Već je kasno da to spreče i da se stvarno vidi o čemu se radi, ko su ti ljudi. Da li su to plaćenici, kriminalci? Da li su to ljudi koji su i bez vere i bez milosti?“, upitao je taj profesor.

Izvor: kurir

Pogledajte još