Studentske stipendije povećane na 30.000 dinara

Državni sekretar za omladinu u tom ministarstvu Nenad Borovčanin je u pisanoj izjavi medijima pojasnio da je povećanje, odlukom Vlade Srbije, predviđeno za sledeću generaciju 1.000 najboljih studenata budućih stipendista, koji će biti odabrani na konkursu septembra ove godine.

"Vlada Srbije je i pored finansijske i ekonomske krize u kojoj se zemlja nalazi, pronašla način da investira u svoje najbolje studente",
rekao je Borovčanin i dodao da je povećanje stipendija i redovna isplata od velikog značaja za one koji predano uče i polažu ispite sa najvišim ocenama.

Fond za mlade talente stipendira i do 500 najboljih studenata završnih godina studija, master i doktorskih na univerzitetima u zemljama EU, CEFTA i vodećim svetskim univerzitetima u iznosima do 1.250.000 godišnje.

Pored stipendija za studente, Fond za mlade talente nagrađuje i najbolje učenike srednjih škola koji su postigli rezultate na republičkim i međunarodnim školskim takmičenjima u iznosima od 20.000 do 200.000 dinara, jednokratno u zavisnosti od rezultata i ranga takmičenja.

Borovčanin je naglasio da je osnovan i Centar za karijerno vođenje i savetovanje, s ciljem da se najboljim studentima pomogne i nakon školovanja, pre svega u zapošljavanju.

"Nakon završetka studija prvi problem je kako se zaposliti i razvijati karijeru, a Centar za razvoj karijere omogućiće mnogima od njih da se povežu sa najboljim kompanijama u Srbiji i dobiju posao u njihovim menadžmentima. Mladi i energični ljudi sa svežim idejama i vrhunskim znanjem mogu pokrenuti Srbiju i povesti je u uspešnu budućnost. Naša obaveza je da im stvaramo šanse i mogućnosti"
, naglasio je Borovčanin.

Izvor: blic

Pogledajte još