Došla da operiše kuk, a umrla od klostridije

Ljiljana Tanasijević iz Beograda, ćerka najnovije žrtve klostridije, kaže za Kurir da je za njenu majku J. M. lečenje u bolnici bilo kobno i da je uzrok njene smrti isključivo klostridija, koju je dobila na odeljenju ortopedije Kliničkog centra Srbije.

''Moja majka je u maju slomila kuk i lekari su je operisali. Dok je ležala u bolnici, zbog užasnih uslova, prljavštine i loše higijene zarazila se klostridijom. Tokom njenog boravka na tom odeljenju je bilo još pet-šest žena koje su imale ovu bakteriju, a niko ništa nije uradio da tu zarazu spreči. Za te pacijente niko ne mari. Moju majku niko nije hteo ni da pogleda. Tehničari i lekari prolaze pored starih bolesnika i nije ih briga da li im nešto treba. Da ne pominjem da nikome nije palo na pamet da ih opere ili odvede na kupanje. Tamo su pacijenti prepušteni na milost i nemilost sestara, a ukoliko im nešto zatraže, veoma su grube, samo se deru i viču na nemoćne starce'' priča Ljiljana.

Ona dodaje da čak ni od lekara nije mogla da dobije nikakve informacije o zdravlju svoje majke. Podsetimo, pre samo nekoliko dana od iste bakterije, na odeljenju ortopedije Kliničkog centra Srbije, umrla je i Nada Milosavljević (60), a njena ćerka Vesna upozorila je da je još mnogim ženama ugrožen život, ali da niko ništa ne radi da to reši.

''Kad je moja majka bila loše, tražila sam da je odvedu na intenzivnu negu, ali oni nisu hteli ni da čuju. Na kraju, kad sam videla da će mi mama umreti, vikala sam kao luda ne bi li neko došao da vidi šta se dešava. Kad su doktori došli, isterali su me iz sobe vičući: „Marš, bre, napolje! Šta ti radiš ovde?“, priča Milosavljevićeva.

Izvor: Kurir

Pogledajte još