Filmski centar Sarajevo tuži Veljka Bulajića zbog Kozare

Tužba je podneta 27. juna u Opštinskom sudu u Sarajevu. Ovim postupkom Filmski centar, kao vlasnik imovinskih prava filmova "Bitka na Neretvi" i "Kozara", koja su nastala u produkciji preduzeća "Bosna film" i "Sutjeska film", traži da Sud u Sarajevu zabrani Bulajiću zaključivanje ugovora s trećim licima.

Iz Filmskog centra Sarajevo ističu da su oni pravni naslednici preduzeća "Bosna film" i "Sutjeska film" zbog čega polažu sva imovinska prava na ostvarenja nastala za vreme zajedničke države.

"Posedujemo dokaze koji potvrđuju da je film "Bitka na Neretvi" bosanskohercegovački. Tražimo od Bulajića obeštećenje na ime naknade materijalne štete zbog neovlašćene prodaje ovih naslova", rekao je za sarajevski "Dnevni avaz" Adis Bakrač.

Bakrač je rekao da su "Bulajićeve tvrdnje i svojatanje velikih ostvarenja, odnosno prisvajanje kultnih filmova hrvatskoj kinematografiji, apsolutno neutemeljene".

"Da je kojim slučajem ovaj film nagrađen nekom filmskom nagradom, ona bi bila uručena producentu. A to je u ovom slučaju preduzeće "Bosna film". Ne smemo dopustiti da naše vrednosti tek tako odlaze u tuđe ruke i da se drugi kite našim perjem", rekao je Bakrač. On je dodao da Filmski centar ima dužnost i prioritet da zaštiti navedena filmska ostvarenja kao deo kulturne baštine BiH.

"U protekle tri godine, u cilju zaštite, intenzivno smo radili na izradi digitalnih verzija ovih filmova. Remasterizovane verzije filmova uskoro će biti predstavljene gledaocima u BiH i u regionu kao značajna dela bosanskohercegovačke kinematografije", rekao je Bakrač.

Izvor: Kurir

Pogledajte još