Članica komisije za kulturu piše pesme o Mladiću (VIDEO)

Komisija, u kojoj Srdićeva odlučuje kojim će se kulturnim projektima dodeliti novac, najviše je razumevanja imala za programe „patriotskih” udruženja. Među njima je i udruženje njenog supruga.

Ranka Srdić Milić, koju prijatelji od milošte zovu “srpska pesnikinja”, nije poznata u krugovima novosadskih umetnika, pesnika i pisaca, ali je veoma popularna u Društvu književnika Krajine, piše "Blic".

U njenom, mahom rodoljubivom poetskom opusu, najpopularnija je pesma o majci Ratka Mladića, koju je i čitala na promociji knjige posvećene haškom optuženiku.

Osim što se bavi poezijom, Ranka je zamenica predsednika Društva književnika Krajine, ali je i član gradske komisije koja dodeljuje novac za kulturu.

Prilikom imenovanja na to mesto, pesnikinja se članovima komisije predstavila kao “deluks Srpkinja”, koja je u komisiju pozvana zbog zasluga za kulturu. Činjenica da joj je suprug lider SNS u Bukovcu, navodno nije uticala na njeno imenovanje.

"Nemam veze niti sa jednom strankom. Iz grada su me zvali da budem član komisije, jer su pratili moj rad. Svi koji me napadaju zbog muža smešni su, žalosni i anti-Srbi", kaže pesnikinja.

Inače, ta komisija je mesecima u žiži javnosti zbog spornih odluka prilikom dodele novca za kulturne projekte. Mnogi smatraju da je Uprava za kulturu, na predlog komisije, podelila novac organizacijama koje nemaju veze sa kulturom, ili udruženjima koje imaju poseban akcenat na patriotskom angažmanu.

Tako se na spisku podobnih našlo i udruženje „Zavičajni klub Manjača“, čiji je osnivač Rankin suprug Dragomir Milić Babo, šef odbora SNS u Bukovcu. Babo je i predsednik Saveta Mesne zajednice, zaposlen je i kao komunalni inspektor, a uz to je i vlasnik nelegalne kafane, koju vodi kao “Zavičajni klub Manjača”.

Iako se „Kod Babe“ u svako doba može dobiti piće, ali ne i fiskalni račun, Milić negira da radi nelegalno.

"Zavičajni klub Manjača okuplja više od 500 ljudi i poznati smo po godišnjem skupu, koji organizujemo svakog leta", rekao je Milić.

Upravo za tu manifestaciju, 22. juna, Milić je od komisije u kojoj sedi njegova supruga, dobio 350.000 dinara. Manifestaciju, na kojoj su se posetioci takmičili u bacanju kamena sa ramena, klisu i kosidbi, otvorio je gradonačlenik Miloš Vučević.

(Izvor: Blic - A. Lalić, S.I. Eker)

Pogledajte još