Naučnica iz Kenije tvrdi: Ljudskoj vrsti se bliži izumiranje (VIDEO)

Koliko se ljudi od nas zaustavi i razmišlja o našem mestu na planeti, i koliko smo blizu one tačke na kojoj su bile vrste koje su izumrle pre samo 75.000 godina - pita se Liki, koja kaže da fosilni ostaci čoveku pružaju mogućnost da shvati kako se razvijala njegova istorija.

Prema njenim rečima, tehnologija je omogućila fascinantnu priču o genetici, koja je otkrila da postoji genetička veza između Homo sapiensa i neandertalca, a "otkriće koje je donelo još više iznenađenja jeste da čovek deli gene sa nekim totalno različitim vrstama homonida".

"Poslednjih 50 godina na planeti je došlo do ogromnog porasta broja stanovnika, ali i ogromnog prodora u tehnološkim inovacijama. Pitanje koje se nameće jeste da li smo u stanju da upotrebimo tu tehnologiju kako bismo bolje razumeli uticaj čoveka, da zaustavimo talas odumiranja vrsta, da sačuvamo ono što je ostalo, da saznamo više o svojoj prošlosti"
, zabrinuta je Liki.

Ona objašnjava da ju je izučavanje fosila pre svega nateralo da razmišlja o čovekovom mestu u svetu.

"Mi smo samo jedna vrsta nekoliko homonida koji su nastanjivali planetu Zemlju i, kao što su naši daleki rođaci tek nedavno odumrli, tako se i nama bliži vreme da napustimo ovu predivnu plavu loptu", sigurna je naučnica.

Izvor: blic

Pogledajte još