Turističke agencije: Naši turisti žele u Egipat, otkazivanje aranžmana minimalno

Letovališta su na stotine kilometara udaljena od Kaira i nema opasnosti za turiste, ocenili su u turističkim agencijama.

Predstavnici Argus tursa kazali su agenciji Beta da je do sada otkazano 10 aranžmana. Kako su naveli, klijentima koji su otkazali aranžmane novac se ne vraća u potpunosti, već se postupa po unapred potpisanom ugovoru.

U organizaciji Argus tursa, svaka tri dana čarter letovima poleti 170 putnika za Egipat, a prema njihovim rečima svi aranžmani do kraja jula su rasprodati i postoji veliko interesovanje i za avgust.

Trenutno se u Egiptu nalazi 800 putnika iz Srbije koji su otputovali preko te agencije
, rečeno je Beti.

Kako su naveli u Filip travelu, do sada niko nije otkazao aranžmane rezervisane preko te agencije, dok je Belvi travel naveo da su imali dva rezervisana aranžmana i da su oba otkazana.

Kako je agenciji Beta rečeno na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", do sada nije bilo otkazivanja redovnih letova za Egipat.

Prema sezonskom redu letenja aviokompanije El kairo i Nesma erlajns, sedam puta nedeljno imaju letove između Beograda i egipatskog letovališta Hurgada.

Na beogradskom aerodromu su kazali i da pored redovnih letova, nedeljno u proseku poleti i do šest čarter letova za egipatska letovališta Hurgadu i Šarm el Šejk.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je turistima iz Srbije da ne putuju u Egipat.

Srpsko Ministarstvo finansija i privrede, koje je nadležno i za turizam, zatražilo je u petak od Ministarstva pravde pojašnjene oko pitanja da li su turističke agencije dužne da građanima vrate uplaćeni novac u slučaju odustajanja od putovanja u Egipat, a od Ministartstva spoljnih poslova da da hitne instrukcije da li je bezbedno da srpski turisti putuju u Egipat.

Iz Ministarstva finansija i privrede agenciji Beta danas su kazali da odgovore očekuju uskoro.

Krajem prošle sedmice u Egiptu je boravilo 1.810 srpskih turista, a do kraja jula je rezervisano 6.017 aranžmana, pokazuju podaci Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta.

U Egiptu sukobi traju od početka jula kada je sa vlasti zbačen predsednik Mohamed Morsi i egipatska vojska preuzela kontrolu nad državom. U sukobima islamista i pristalica liberalne opozicije poginulo je više od 30, a povredjeno preko 100 ljudi.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još