Šta je istraživanje pokazalo: Ko je najneljubazniji u regionu?!

Iza Crnogoraca, na listi neljubaznih su samo uslužni radnici u Bosni i Hercegovini.

Ovi neslavni podaci rezultat su najnovijeg istraživanja o ispunjavanju standarda kvaliteta usluga na prodajnim mestima, koje je sprovela kompanija „Heraklea“ iz Hrvatske u saradnji s agencijama za tajnu kupovinu u zemljama regiona.

TERETNO PIVO
U jednom restoranu u Nikšiću gost traži pivo, a konobarica, krupna i rumena, pita ga: Je li teretno? - misleći na veliko pivo. - Teretno sa prikolicom - odgovara gost. Ovu anegdotu prepričao nam je R. P. iz Nikšića, uz komentar da se ovakav nastup konobara u gradu pod Trebjesom i od strane gostiju tretira kao poslovična duhovitost njegovih stanovnika. Tako, izgleda, ne misle anketari koji su obilazili Crnu Goru.

Na prvom mestu po ljubaznosti je Slovenija, prati je Hrvatska, a slede Srbija, Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

U šest država bivše Jugoslavije tajni kupci su od 17. maja do 22. juna posetili 800 objekata, i to: auto-salone, turističko-ugostiteljske objekte, banke, prodajna mesta, poslovnice telekomunikacionih preduzeća, benzinske pumpe, supermarkete i lokale.

O toj anketi se može diskutovati, i postaviti pitanje u koje lokale su išli anketari“, kaže vlasnik jednog poznatog restorana u Podgorici, koji je želeo da ostane anoniman.

Po njegovim rečima, sigurno je da postoje prodajna mesta i ugostiteljski objekti gde zaposleni nisu najljubazniji, ili su neadekvatno obrazovani.

Međutim, odgovorno tvrdim da u ozbiljnim restoranima, a verujem i drugim prodajnim objektima, usluga nije ispod nivoa one u sličnim objektima u Sloveniji ili Hrvatskoj.

Svakako da bi bilo dobro da je nivo usluge i ljubaznosti isti na svakom mestu u državi, ali za to je potrebno uticati pre svega na svest ljudi, a za to treba vremena“, kaže naš sagovornik.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još