Isekle ogradu da polože cveće na mesta stradanja Bošnjaka iz Srebrenice (VIDEO)

Grupa žena, koje su sa tri autobusa došle iz Srebrenice, Tuzle i Sarajeva, predvođene Hatidžom Mehmedović i Hajrom Ćatić, jutros su nasilno ušle u krug trafo-stanice u Potočarima pošto su prethodno isekle žičanu ogradu.

Policija Republike Srpske bila je prisutna, ali nije pokušavala da spreči taj nasilni ulazak i polaganje cveća kod trafo-stanice.

Nakon toga kolona se uputila u Kravicu kod Bratunca i, budući da nisu imale odobrenje za ulazak u krug bivše zemljoradničke zadruge, pripadnici policije nisu im dozvolili da uđu u taj prostor.

Žene su prošle s druge strane gde su kleštima rasekle žičanu ogradu i provalile u krug, iako je policija pokušala da ih spreči bez primene sile.

Prilikom nasilnog ulaska i guranja sa policijom neke učesnice su zadobile ogrebotine od žice. Nakon što su ušle, prkoseći i vređajući policiju, žene su položile cveće u zadružnom krugu, gde je 1995. godine, kako tvrde, ubijena grupa Bošnjaka.

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da policija tokom današnjih incidenata u Srebrenici i Bratuncu, "do kojih je došlo jer članovi porodica stradalih Bošnjaka iz Srebrenice nisu imali odobrenje da uđu u dva privatna poseda, nije primenila silu".

Juče je predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić izjavila je pokušala da obiđe mesto stradanja u hangaru u Kravici, te da je povređena u komešanju sa policijom Republike Srpske, koja je pokušala da spreči okupljene da uđu u to mesto.

Izvor: blic

Pogledajte još