Poslovi na Istoku šansa za oporavak domaćih neimara

Iz Ministarstva građevine i urbanizma najavljuju i saradnju sa Katarom, Emiratima i Kinom, za manje od dva meseca domaće kompanije treba da počnu gradnju u Iraku, a ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić najavio je da bi do kraja godine vrednost tih poslova mogla da bude višestruko uvećana i da dostigne čak 1,5 milijardi dolara.

Značaj prvih dogovora sa Irakom najbolje ilustruje podatak da je vrednost izvoza u građevini za celu lanjsku godinu bio oko 300 miliona dolara, dok su samo dva ugovorena projekta u prvoj fazi poslovanja sa ovom zemljom vredna 240 miliona.

Državni sekretar u Ministarstvu građevine i urbanizma Miodrag Jocić ističe da je za domaće građevinare izuzetno bitan povratak na tradicionalna bliskoistočna tržišta gde su kompanije sa naših prostora svojevremeno predstavljale sinonim za kvalitetnu gradnju.

"Ta tržišta, posebno Irak, sada su u ekspanziji i pravovremeno pozicioniranje naših firmi u jakoj međunarodnoj konkurenciji veoma je značajno za celu zemlju. Stoga će naša vlada dati podršku i garancije za aktivnosti renomiranih srpskih kompanija na tim tržištima", rekao je Jocić Tanjugu.

On je dodao da Irak nije jedina zemlja u kojoj će poslovati naše kompanije, pošto je aktuelna saradnja i sa Katarom, Emiratima i Kinom radi formiranja mešovitih preduzeća radi nastupa na tržištima “trećih zemalja”.

Izvor: blic

Pogledajte još