Izmena uredbe u avgustu: Ko će sve dobiti olakšice za grejanje

Izmena uredbe će se sigurno desiti pre sledeće grejne sezone, i to će omogućiti olakšice ne samo za struju i gas nego i za grejanje, rekla je Mihajlović novinarima u pauzi konferencije o obnovljivim izvorima energije.

Ministarka je rekla da je ta uredba stupila na snagu 1. aprila, što je bilo prvi put u Srbiji da se donese dokument koji pomaže socijalno ugroženim potrošačima u korišćenju energenata.

Kada je Uredba stupila na snagu, u praksi se videlo gde postoje problemi i šta je potrebno izmeniti, dodala je Mihajlović.

Ona je izrazila očekivanje da će Ministarstvo finanasija pozitivno odgovoriti na zahtev Ministarstva energetike da se energetski zaštićeni potrošaci oslobode poreskih taksi da bi stekli takav status.

Mihajlović je najavila da će za dva do tri meseca biti raspisan još jedan javni poziv za investitore koji su zainteresovani da ulažu u obnovljive izvore energije, i dodala da će do kraja ovog meseca u Ivanjici biti potpisani ugovori između investitora, Ministarstva i lokalnih samoprava za izgradnju malih hidro-elektrana po osnovu javnog poziva koji je već završen.

Prema važećoj Uredbi Vlade Srbije, energetski zaštićeni potrošači imaju pravo da dobiju između 120 i 250 kilovat sati besplatne struje mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, kao i od 35 i 75 kubnih metara gasa mesečno tokom grejne sezone.

Pravo da steknu status energetski zaštićenog potrošača imaju domaćinstva sa jednim članom koja mesečno primaju do 12.900 dinara, porodice sa dva ili tri člana koja zarađuju do 18.786 dinara mesečno, četvoroclane i petočlane familije sa zaradom do 24.672 dinara i domaćinstva sa šest i više članova koja primaju do 30.558 dinara mesečno.

Taj zaštićeni status, domaćinstva mogu i da izgube, ako im je mesečna potrošnja struje i gasa 2,5 puta veća od limita predviđenog uredbom o energetski zaštićenom potrošaču.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još