Jeremić: Sve je više migranata

U sklopu pripremnih aktivnosti za dijalog na visokom nivou o međunarodnoj migraciji i razvoju, koji će biti održan 3. i 4. oktobra, Jeremić je održao neformalnu diskusiju o tome s predstavnicima nevladinih organizacija, civilnog društva i s privatnim sektorom u sedištu UN.

"Mnogi migranti postaju žrtve zlostavljanja i eksploatacije od strane krijumčara ljudima ili se suočavaju sa diskriminacijom, ksenofobijom i rasizmom, kao i sa radnim, zdravstvenim i stambenim uslovima koji su za svaku osudu"
, upozorio je Jeremić.

"Broj migranata je u porastu budući da je globalizacija dovela do nove ere mobilnosti i u poslednjoj deceniji se ukupan broj migranata u svetu popeo sa 150 na 214 miliona", dodao je on.

Jedna trećina migranata, kako je napomenuo, završi u razvijenim zemljama, druga trećina odlazi iz jedne zemlje u razvoju u drugu, a preostali iz razvijenih zemalja u zemlje u razvoju.

Istraživanja pokazuju da imigranti znatno doprinose ekonomskom razvoju zemalja u koje odu, ali i da zemlje njihovog porekla ostaju osiromašene za njihov doprinos, naveo je Jeremić.

S druge strane, podsetio je, podaci Svetske banke pokazuju da doznake koje migranti šalju kući više nego tri puta prevazilaze sumu zvanične razvojne pomoći.

Takav trend jasno pokazuje da se s porastom migranata povećava prosperitet zemalja u koje oni odlaze, odnosno da raste siromaštvo u državama koje napuštaju, upozorio je Jeremić.

"Ako se tako nastavi, migracije mogu povećati stepen sadašnje nejednakosti među različitim kategorijama država"
, naveo je.

Jeremić zato ukazuje da su UN stvorile agencije koje se bave mnogim globalnim pitanjima, ali da ne postoje međunarodni mehanizmi za regulisanje tokova migracije i rešavanje tog pitanja koje suštinski utiče na budućnost svih zemalja u svetu.

Zbog toga bi, istakao je, članice UN trebalo da započnu rad na stvaranju osnove za koordinaciju po pitanju migracije koje je srž održivog razvoja, kao i da obezbede da "migracija ne postane igra dobitnika i gubitnika gde napredak jedne zemlje koči napredak druge".

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još