Izložba fotografija Nađe Radmanović u DOB-u

,,Kada sam završavala osnovnu školu, otputovala sam u Rumuniju. Bilo je to moje prvo putovanje na kojem nije bilo mame i tate. Želela sam da im, po povratku sa puta, pokažem šta sam videla, gde sam sve bila... Na tom putovanju se nisam odvajala od fotoaparata, a kada sam se vratila, i roditelji i prijatleji su hvalili te putopisne fotografije. Samopouzdanje koje su mi ulili je bilo presudno da odlučim da studiram fotografiju, ali to neće ostati moj jedini životni izbor”, ističe Nađa.

Izložba u DOB-u nosi naziv ,,Zavodljivost deformacija”, a mlada umetnica objašnjava zašto su za nju deformacije privlačne: ,,Kada čujete 'deformacija', sigurno i vi pomislite na nešto što je – ružno. A, to nije tačno. To je jedna u nizu predrasuda, vizuelnih i mentalnih. Deformacije nas ne čine ružnim, nego drugačijim. Na mojim fotografijama, svi deformiteti, koje sam namerno režirala u saradnji sa svojim modelima su kadrirani 'svedoci' da deformacija nije ružna, već samo 'nije ista kao ostali', kao većina. Fotografisala sam delove tela koje sam 'isecala' kadrom i koje sam krivila u prostoru na netipičan način. Uz odgovarajuće svetlo, plahtu, zatamnjenja... deformacije su poprimile obličja zavodljivosti. Videćete, neodoljive su. Lepe. Otuda bi moja poruka mogla da glasi, da svet treba posmatrati tražeći lepotu. Volela bih da moja izložba stimuliše posmatrača da promeni svoje mišljenje o deformaciji i deformisanima”, objašnjava Nađa.
Prvu samostalnu izložbu fotografija u Srbiji, pod nazivom "Potisnuta uma", imala je u 2012. godini u pančevačkom Centru za kulturu.

Nađa je takođe i učesnik mnogobrojnih fotografskih takmičenja i izložbi u SAD-u.

Planira da otvori sopstvenu galeriju u Njujorku - unutrašnji zidovi će biti beli, imaće tri prostorije: ulaz, galerijski deo i zaseban prostor u kojem će se slušati muzika sa akustičnih instrumenata.

Trenutno radi i na pripremi samostalne izlozbe u Njujorku koja će biti održana ove jeseni u prostorijama Konzulata Republike Srbije. Kaže da fotografija treba da bude stepenik koji će je učiniti što boljim galeristom, a studiranje galeristike - stepenik da bude što bolji fotograf.

Pogledajte još