Panduri za mrtvake (R.I.P.D.)

Veteran Roj Pulsifer (Bridžis) proveo je celu karijeru u ovoj legendarnoj policijskoj stanici u kojoj juri za monstruoznim dušama koje se pametno maskiraju u obične ljude. Njegova misija je da uhapsi i izvede pred lice pravde specijalnu grupu kriminalaca koja pokušava da izbegne strašni sud tako što se krije među ljudima na Zemlji.

Detektiv pred kojim je bila sjajna karijera, Nik Voker (Rejnolds) biće dodeljen Roju kao pomoćnik. Novi partneri će morati da razotkriju plan uništenja života kakav smo do sad znali i da na čudesan način ponovo uspostave kosmičku ravnotežu... ili da gledaju kako kroz tunel do zagrobnog života pristižu besne duše u pogrešnom smeru.

Piter Lenkov, pre no što je počeo da piše TV serije kao što su 24, Mesto zločina – Njujork... radio je za izdavačku kuću Dark Horse Comics kao scenarista serijala stripova „R.I.P.D.“ Prvi put su objavljeni 2003.

Osnivač kuće, Majk Ričardson, je još krajem devedesetih godina čuo ideju za strip o dva žestoka policajca koji rade kao tim i to s druge strane zakona i stvarnosti, i od tada čeka priliku da ovaj serijal nekako prenese na veliko platno.

Tokom karijere na čelu Dark Horsa, Ričardson je sa svojim timom uspešno preveo neke od njihovih najuspešnijih strip serijala na veliki ekran. Maska, Helboj i Helboj II – The Golden Army. Znao je koliko je teško izabrati pravi trenutak, jer za takvog izdavača je svako ekranizovanje jedinstvenog serijala i junaka u pravom smislu strateški korak. Tokom poslednjih desetak godina postojalo je nekoliko različitih verzija scenarija i neke su bile na pragu ekranizacije.

Panduri za mrtvake traže mrtve među nama, koji su nekako izbegli Sud, i njihov jedini zadatak je da ih vrate na drugu stranu, kako bi se suočili sa svojom kaznom. Na višem nivou tu je i odnos između dva potpuno različita partnera, koji čine tim poput nekih od najomiljenijih tandema u istoriji kinematografije, kao što su junaci filmova 48 sati u San Francisku, Smrtonosno oružje...

Možda i najbolji bostonski detektiv, Nik Voker (Rajan Rejnolds) plaća najveću kaznu jer biva ubijen na dužnosti tokom uobičajene racije. Kada pređe „na drugu stranu“, dobija priliku da bira – da se suoči sa Sudom, ili da se vrati na ulice Bostona kao pripadnik Pandura za mrtvake, gde treba da odsluži rok od sto godina službe. Kako ima veliku želju da se vrati i razotkrije svog ubicu i opet bude sa svojom ženom, Nik pristaje. Međutim, nije baš sve onako kako je on zamišljao.

Rajan Rejnolds je postao član ekipe filma još u ranoj fazi razvoja, i to kao izvršni producent, takođe. „Dugo smo radili na scenariju dok nije došao do ove konačne verzije. Obožavam strip i mislim da naša priča prenosi samu suštinu. Imamo tragediju, ljubavnu priču, a sve je nekako obavijeno komedijom“, rekao je Rejnolds.

Kada je Rejnolds postao poznat kao tumač jedne od dve glavne uloge, producenti su odlučili da režiser treba da bude Robert Šventke, koji je njihovu pažnju privukao svojim filmom RED. Na radost svih uključenih u projekat, Džef Bridžis je veliki fan ove priče i pristaje da igra šerifa Rojsifusa Roja Palsifajera, koji služi već nekoliko tura u Pandurima za mrtvake. Nekada šerif na divljem zapadu, on je iskusan policajac, sa pomalo nadmenim stavom. Iako je opet kauboj, nakon filma “Čovek zvani hrabrost” ovde ipak pomalo komičan i osećajan.

Bridžis je sa svojim timom iz prikrajka pratio razvoj celokupnog projekta Pandura za mrtvake, i kada je bio zadovoljan, odnosno kada je zaista poželeo da baš on bude Roj, obratio se producentima i smatra se srećnim što je dobio ulogu.

Kada je tandem oformljen i kada je dobijen fenomenalni dvojac neobičnih partnera, tražio se i negativac, dostojan protivnik. Lik detektiva Hejsa, Vokerovog partnera u ovozemaljskoj policiji Bostona, tumači Kevin Bejkon. Detektiv Hejs izigrava naivnog partnera i brižnog prijatelja, ali u stvarnosti je najveća pretnja s kojom se Zemlja, odnosno svet živih, ikad susreće.

Kada detektiv Voker ode „na onaj svet“, prva osoba koju susreće je nadglednica koja ga upućuje u stanje stvari i objašnjava njegovu dalju ulogu i mogućnosti. Nju igra Meri Luiz Parker. Iako se prdstavlja kao neko ko je tu samo da uputi i objasni, ona ipak ima dobe veze sa „Silama“ i ispostavlja se da može mnogo više, od toga da samo da dobre preporuke Niku Vokeru, za trenutak kada i on bude izašao pored Sud. Takođe, ona ima i čudnu, dugu vezu sa šerifom Rojem.

Zanimljivo je da se pripadnici pandura za mrtvake u svetu živih vide kao potpuno drugačije osobe, tj. njihovi avatari. Ne mogu ni da izgovore svoje pravo ime, posebno ne svojim dragim osobama, zbog kojih većina i pristaje da služi u ovom neobičnom odredu. Tako je šerif Roj u stvari zgodna plavuša, koju igra Marisa Miler, a Voker je simpatični stari Kinez, Džems Hong. Nikova žena, koja na kraju ostaje „s ove strane“ je izuzetna mlada glumica Stefani Sostak.

Režija: Robert Schwentke

Uloge: Jeff Bridges, Ryan Reynolds, Kevin Bacon, Mary-Louise Parker, Stephanie Szostak, Robert Knepper, James Hong, Marisa Miller, Mike O’Malley, Devin Ratray

Scenario: Phil Hay i Matt Manfredi

Žanr: 3D natprirodna, akciona avantura

Studio: Universal Pictures

Pogledajte još