Marina Abramović postala američki akademik

Među novim članovima Nacionalne akademije je i Kristijan Markli (Christian Marclay), dobitnik Zlatnog lava za najboljeg umetnika na 54. Bijenalu umetnosti “Iluminacije” 2011. godine, za rad “Sat”.

Grupi odabranih umetnika (medju kojima su i Dotty Attie, Alice Aycock, Mark Bradford, Barkley L. Hendricks, James Rosenquist, Lorna Simpson, Barbara Takenaga, Carrie Mae Weems i Fred Wilson), pridružiće se i grupa od šestoro arhitekata (Renzo Piano, David Adjaye, Paul Broches, Kate Orff, William Pedersen i Moshe Safdie).

Odabrani su zbog značajnog doprinosa savremenoj američkoj umetnosti i arhitekturi, a zvanično će biti proglašeni akademicima na ceremoniji zakazanoj za 29. oktobar.

Nove članove Nacionalne akademije izabralo je više od 300 sadašnjih akademika.

Svaki novi član mora da pokloni Akademiji jedan svoj reprezentativan rad, pa njena kolekcija njenog muzeja sada ima više od 7.000 radova, uz arhitektonske makete i dokumentaciju članova iz oblasti arhitekture.

Od osnivanja 1825. godine, Nacionalna akademija je do sada imala više od 2.000 članova.

Akademija u svom kompleksu obuhvata muzej i školu, a redovno organizuje izložbeni program radova iz svoje kolekcije.

Njenom pokušaju da poslednjih godina osavremeni svoj imidž i program sigurno će doprineti i izbor zvezda savremene umetnosti, kao što su Marina Abramović i Akonči, kao i u Veneciji aktuelna Sara Še i nagradjeni Markli.

Prošle godine u Nacionalnu akademiju izabrani su, izmedju ostalih, Kristo (Christo), Sindi Šerman (Cindy Cherman) i Brus Nojman (Bruce Nauman).

Izvor: SEEcult.org

Pogledajte još