Kako da znate da ste hipohondar!?

Opsednuti ste analizama i rezultatima

Hipohondri opsesivno vrše medicinske analize na jednu ili više bolesti. Njima je strašno bitan svaki detalj krvne slike ili druge analize, koji će analizirati i par dana nakon dobijenih rezultata. Bilo da je to učestalo merenje krvnog pritiska, broja otkucaja srca, ispitivanje krvne slike, može se reći da ste na pragu hipohondrije.

Ubeđeni ste da imate neki zdravstveni problem

Ukoliko ste stalno uvereni da nešto nije u redu sa vašim telom, vrlo je verovatno da ste u ranoj fazi hipohondrije. Što je najgore, osnovni znak jeste ako ste stalno pri mišljenju da imate veći problem iz kog nećete moći da se iščupate, odnosno da ćete umreti.

Idete kod doktora za svaku sitnicu

Hipohondri često posećuju lekare kako bi se konsultovali, čak iako im je prethodni put doktor rekao da je sve u redu. Ukoliko stalno menjate lekare kako biste dobili što više mišljenja, a pritom nijedno od njih ne prihvatate jer se kosi sa vašem, velika je verovatnoća da ste hipohondar.

Pričate sa svima o svojim "bolestima"

Hipohondri uvek pričaju o svojim navodnim bolestima, koje su sami sebi dijagnostifikovali, sa raznim ljudima bez obzira na vreme i mesto. Ljudi oko vas su ljuti i frustrirani kada čuju da pričate o nepostojećim oboljenjima? Pripazite, jer ako tako nastavite počeće da se distanciraju od vas.

Imate panične napade

Panični napadi su dobro poznat pojam za vas? Stalno mislite da ćete oboleti od neizlečive bolesti? To vam otežava da se koncentrišete na posao ili neku drugu aktivnost, jer crne misli ne ostavljaju mnogo prostora za još nešto drugo u vašoj glavi. Takođe, dok traje panični napad ubeđeni ste da doživljavate infarkt. Ovo je već ozbiljniji problem hipohondrije, koji morate sopstvenom voljom rešiti ili uz pomoć psihijatra.

Stalno ste stresirani

Zahvaljujući crnim mislima koje vam se stalno motaju po glavi, kao i ubeđenju da ste smrtno bolesni vi ste pod stalnim stresom. Čak i kada se zakašljete vi pravite dramu, zar ne? Znajte da je ovo najgori oblik hipohondrije kada zaista i možete izazvati ozbiljnu bolest. Uvek imajte na umu da je stres okidač za mnoge bolesti.

Pokušajte da se opustite i zapamtite da je sve u glavi. Ako niste dovoljno snažni da sami pobedite ovaj psihički poremećaj, obratite se stručnjaku za pomoć, jer tada vam je lekar stvarno potreban.

IZvor: SuperŽena

Pogledajte još