SPC - Patrijarh nije kritikovao državni vrh

"Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, koji se sa sveštenom pratnjom nalazi u mirnoj (kanonskoj) poseti Njegovoj Svetosti patrijarhu moskovskom i sve Rusije gospodinu Kirilu i Ruskoj pravoslavnoj crkvi, krajnje neprijatno je iznenađen lažnom informacijom koju su danas objavili neki mediji u Srbiji da je u razgovoru sa svojim domaćinom izrekao kritike i optužbe na račun državnog rukovodstva Srbije", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da ova dezinformacija nije samo zlonamerna, anticrkvena, već odaje nameru njenih sastavljača da poremeti tradicionalno bratske odnose i poverenje između srpskog i ruskog naroda.

"Jedna od centralnih tema, svakako, bila je vezana za problem Kosova i Metohije. Pritom je patrijarh srpski Irinej zamolio svog domaćina da podrži stav Srpske pravoslavne crkve o očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Sve drugo predstavlja konstrukciju određenih političkih, medijskih, a možda i paracrkvenih krugova, koji iz svojih interesa ne biraju sredstva da pošto-poto isprovociraju sukob Crkve i države Srbije"
, tvrdi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još