Dežer: Srbija ima još posla

Šef delegacije EU u Srbiji je dodao da je, ipak, ostalo još posla u svim važnim oblastima.

"Veoma smo zadovoljni usvajanjem Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i izradom Akcionog plana. Naročito je dobro što su najbolje prakse uključene u sadržaj ovih tekstova, i oni će imati važnu svrhu u pregovorima o prva dva ključna poglavlja - 23 i 24. Glavni izazov će sada biti da se ova dostignuća održe tokom vremena",
rekao je Dežer u intervjuu za list Danas.

Dežer, koji uskoro odlazi sa funkcije u Srbiji u kojoj je proveo četiri godine, ocenio je da Srbija ima dobre opšte kapacitete administracije i da može da bude dobar primer za region, odnosno "najbolji đak u razredu", kako se izrazio.

"Da li ćete dobiti ovu poziciju, zavisi isključivo od vas, vašeg vođstva, vašeg pregovaračkog tima i administracije koja stoji iza njega", rekao je Dežer i dodao da je proces, koji će se u okviru evropskih integracija Srbije odvijati u narednih nekoliko meseci, jasno definisan.

On je ocenio da je, u tom pogledu, od velikog značaja za Srbiju da uspostavi pregovarački tim i odredi glavnog pregovarača, što je pre moguće.

"Takođe, jasno je da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine biti važna tačka koja će nas, zapravo, pratiti kroz ceo pregovarački proces", rekao je Dežer.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još