INOVACIJA: Skalpel koji otkriva maligno tkivo

Kako prenosi BBC, tim istraživača sa Imperijalnog koledža u Londonu se nada da će ovaj zasad eksperimentalni nož pomoći hirurzima da reše opasan i čest problem kada u telu pacijenta, i posle zahvata, ostanu delovi tumora.

Rezultati prvih testova, objavljeni u časopisu Science Translational Medicine, pokazuju da "iKnife" može uspešno da identifikuje kancerozno tkivo tokom same operacije.

Hirurzi koriste skalpele koji zagrevaju tkivo dok ga seku, proizvodeći paru jakog mirisa. "iKnife" analizira paru i odmah signalizira da li je tkivo kancerogeno ili zdravo.

Zasad su hirurzi prinuđeni da šalju tkivo u laboratoriju na analizu i da čekaju na rezultate dok je pacijent na hiruškom stolu. U najboljim bolnicama ova procedura traje oko 30 minuta, ali čak ni tada lekari nisu sasvim sigurni, te često otklanjaju malo više tkiva nego što misle da je striktno neophodno, što predstavlja poseban problem kod operacija raka na mozgu.

U slučaju da neke kancerogene ćelije ostanu, pacijent mora da bude iznova operisan ili da se podvrgne hemoterapiji ili zračenju.

Proizvodnja novog hirurškog noža i pratećih mašina koštala je oko 380.000 dolara, ali naučnici veruju da bi njegova cena znatno pala ukoliko bi se ova tehnologija komercijalizovala.

Naučnici su nož, nalik debeloj beloj olovci, testirali na 91 pacijentu u tri bolnice između 2010. i 2012. "Pametni" skalpel je tačno identifikovao tumor prilikom svakog zahvata.

Izvor: Tanjug, NoviMagazin

Pogledajte još