Dodik: Puštanje Mehmedovića dokaz da je Tužilaštvo trulo

"Tužilaštvo BiH u ovom slučaju nije htelo da sarađuje na očiglednim dokazima i to govori koliko je ono trulo i nepotrebno, kao i Sud BiH", rekao je Dodik u Bijeljini.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su juče ujutru Mehmedovića zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv srpskih civila na području opštine Tešanj od proleća 1992. do jeseni 1993. godine.

On je, međutim, već istog dana pušten, a advokati su kazali da nije bilo osnova za određivanje mere pritvora njihovom klijentu.

Mehmedović, uhapšen u akciji "Ozren", zamenik je šefa kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Portparol SIPA Kristina Jozić rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da su prikupljeni dokazi iz kojih proističe osnovana sumnja da su pripadnici Javne bezbednosti Tešanj, po naredbi njenog tadašnjeg načelnika Mehmedovića, protivpravno zatvarali i ispitivali civile srpske nacionalnosti i iznuđivali iskaze, na osnovu kojih su neki od njih osuđeni na zatvorske kazne.

Pored Mehmedovića, isti predmet obuhvata još tri osobe.

SDA je, posle hapšenja, saopštila da je "zaprepašćena činjenicom da je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH uhapšen bez valjanih razloga i bez naloga tužilaštva".


BLIC

Pogledajte još