Sezonci iz Priboja prevareni u Švedskoj: Ujedali nas komarci, čuli riku medveda, dobro je da se izbavismo!

"Kad se samo živi izbavismo iz onih močvara", prvo je što su umorni i prevareni berači ispričali Kuriru, ne želeći da otkrivaju svoja imena.

Našli su se na udaru miliona komaraca, koji su ih ujedali kroz majice, pantalone, pa su im odmah po dolasku u Švedsku otekle ruke i noge, a lica im se izobličila.

Jedan od berača Danilo Kruškonja ispričao je da je u šumi čuo i riku medveda i da su bili smešteni u memljivim vojnim bunkerima.

"Irvasa je bilo na sve strane, baš kao i tragova medveda. Teren je bio izuzetno težak, močvaran i pun jezera, gazili smo po nekom tresetu, tonuli skoro do pojasa. Mogli smo i glavu da izgubimo. Videli smo da od posla i zarade nema ništa"
, opisuju berači svoje nevolje.

"Pozajmio sam 400 evra samo da odem do Švedske. Računao sam da ću zaraditi, a sad sam u minusu tih 400 evra. Razočarani smo, umorni, a na sve ovo naterala nas je nevolja, besparica", kaže jedan od berača koji nije želeo da se slika.

Oni su 6. jula, posredstvom jednog zemljaka, otputovali u Švedsku, uz obećanje da će tamo brati jagode i borovnice za visoku dnevnicu.

"Pričali su nam da su neki Bugari prošle godine brali na tom mestu po 40 kilograma jagoda, što je dnevnica od više od 120 evra. Niko nam nije pominjao ni močvaru, ni šumu, mislili smo da ćemo brati na nekim plantažama"
, opisuju berači kako su uvučeni u prevaru.

Ispostavilo se da su se obreli na severu, 1.100 kilometara od Stokholma, u dubokoj divljini. Kad su videli gde su, neki su se odmah vratili kućama.

"Prvog dana nas šestorica nabrali smo jedva 12 kilograma jagoda, što nije bilo dovoljno ni za polovinu troškova smeštaja i hrane, a o zaradi da i ne pričamo"
, priseća se berač i kaže da samo želi da ode kući, istušira se i legne da spava.

"Dugujemo veliku zahvalnost Opštini Priboj i predsedniku Lazaru Rvoviću jer su poslali autobuse po našu decu na ovoliki put. Čim smo čuli šta se dešava u Švedskoj, nas desetak roditelja otišli smo kod predsednika i on je, bez reči, istog trenutka, dao nalog da autobus krene na tako dalek put", kaže Pribojac Malin Ćelović, otac jednog berača.

Autobus prevoznika „Janjušević“ krenuo ja na put od bezmalo 8.000 kilometara u ponedeljak, a vratio se sedmi dan od polaska.

(Izvor: Kurir)

Pogledajte još