Završena istraga slučaja "Mala matura": Jedna osoba odgovorna za "curenje" testova

Prema njegovim rečima, utvrđena je odgovornost samo jedne osobe u tom javnom preduzeću - žene koja je iznela šest testova iz štamparije.

Ljušić je na konferenciji za novinare rekao da je javno tužilaštvo sada slučaj predalo sudu i ocenio da treba sačekati da sud kaže šta misli pa da se tada može govoriti o eventualnim drugim akcijama.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Radoš Ljušić kaže da ne sumnja da je policija dobro uradila svoj posao, ali u aferu mala matura unosi novi element.

"Najmoćnije sredstvo za iznošenje testova nije grudnjak. Grudnjak je za ženske grudi, nije izmišljen za testove. Najmoćnije sredstvo za iznošenje testova je fleš. Ako na flešu imate testove ima ih cela država", rekao je Ljušić.

Ljušić ne odgovara na pitanje da li misli da su testovi provaljeni pre štampanja u "Glasniku". Ne znam šta će sud uraditi, ali će "Službeni glasnik" snositi odgovornost u zavisnosti od odluke suda, rekao je Ljušić i dodao da svi znaju da se testovi "provaljuju" od 1993. godine, ali da se o tome ćuti.

"Postavlja se pitanje zašto je moguće u jednoj državi svake godine iznosti testove i učiniti malu maturu nelegalnom. Pitajte one koji su je poništili zašto su je poništili i pitajte one koji prethodnih godina nisu, a trebali su da je ponište. Odmah ću vam reći, policija je istraživala samo radnike za koje je mislila da mogu da snose odgovornost. Nemojte nikada zaboraviti testovi su provaljivani svake godine i sivi to znaju i svi to znate vi i svi roditelji znaju i svi ćute"
, rekao je Ljušić.

V.d. direktora je rekao i da prilikom štampanja testova dva policajca stoje na ulazu/izlazu iz štamparije, koja je pokrivena video nadzorom, a zaposlenima je zabranjena upotreba mobilnih telefona, ali da će bezbednosne mere biti unapređene ako se ispostavi da je to neophodno.

Ministarstvo prosvete je zbog provaljivanja testova za malu maturu ove godine upis u srednje škole vršilo samo na osnovu bodova ostvarenih uspehom učenika tokom školovanja.

Policija je u Službenom glasniku završila istragu oko male mature ali sada na osnovu anonimne krivične prijave ispituje ugovor o saizdavaštvu Glasnika , Zavoda za udžbenike i Dangrafa koji je sklopilo prethodno rukovodstvo oko štampanja knjige deljene čitaocima uoči Božića ove godine. „Trijumf hrišćanstva - Konstantin, Niš i Milanski edikt“.

Izvor: b92

Pogledajte još