Skandalozna izjava francuskog gradonačelnika: Hitler možda nije dovoljno ubijao Rome!

Predsednik opštine francuskog gradića Šole, Žil Burduleks, izazvao je ovih dana buru reakcija u Francuskoj, kada je, iznerviran zbog ilegalnog postavljanja nomadskog kampa na opštinskoj zemlji na račun Roma uputio tešku uvredu.

Izgleda da ih Hitler možda nije dovoljno poubijao!“ prokomentarisao je gradonačelnik na račun nomada među kojima su u daleko najvećem broju bili Romi.

Težak incident se dogodio u nedelju, a vest je preneo lokalni list „Le Kurije de l’Uest“. Predsednik opštine je demantovao ove navode, ali je list u ponedeljak kao potvrdu pustio video zapis. Na ovom snimku Burduleks se ne vidi, ali se čuje njegov glas kojim, najpre, poručuje da zakon mora da se poštuje, a onda, dok odlazi, kako, sam za sebe, tišim glasom izgovara i skandalozni „komentar“.

Povodom čitavog skandala u utorak je reagovao i premijer Ero, osudivši nastup predsednika opštine. Na zahtev ministra unutrašnjih poslova, državni tužilac je pokrenuo postupak zbog veličanja zločina protiv čovečanstva, a posle svega Burduleks rizikuje da bude izbačen iz svoje stranke UDI, centrističke orijentacije, i da izgubi mesto gradonačelnika.

Romi su, inače, već sutradan spakovali stvari i krenuli dalje.

Izvor: Novosti

Pogledajte još