Joga delotvorna za zavisnike i mentalno obolele

Milioni Amerikanaca pohađaju časove kako bi naučili položaje i tehnike disanja drevne indijske joge. Tokom poslednjih godina, organizacije za jogu trude se da dopru do ljudi koji inače ne bi imali priliku da odlaze na časove joge, kao što su beskućnici, oni koji su preživeli traumu i zavisnici od droge i alkohola. Novinarka Glasa Amerike Debora Blok posetila je Zelena vrata, mali centar za mentalno zdravlje u Vašingtonu u kojem joga pomaže ljudima da poboljšaju svoj život.

Erikpol Klark pohađa časove joge već nekoliko meseci. On je bio u zatvoru i psihijatrijskoj ustanovi nakon zloupotrebe droge. Danas, on kaže da više nije zavisnik i da želi bolje da živi. Joga mu pomaže da bude smiren.

“Imam lošu narav i bojim se da bih u stanju besa mogao da učinim nešto glupo što bi me vratilo u zatvor. Kada se rastežem i pravim poze to opušta moje mišiće i čini da se osećam udobnije.”

Besplatni časovi joge jednom nedeljno su ponuda programa organizacije Zelena vrata, za pomoć mentalno obolelim osobama, da se izbore sa problemima i postanu nezavisni. Većina njih su beskućnici ili se nalaze u privremenom smeštaju. Socijalna radnica Miranda Vajt kaže da većina njih ne vežba ali da je joga dobar način da ih pokrene čak i ako su u invalidskim kolicima.

“Njihovo strpljenje da rade bilo kakve vežbe je minimalno na početku ali kada se jednom zainteresuju za jogu počnu to da vole.”

Ovo je prvi čas joge za Klarensa Marbla i on kaže da je to izazov za njega.

“Moram da podignem obe noge, pomoću obe ruke.”

On se nada da će mu joga pomoći da izgubi težinu i da mu olakša depresiju.

“Ako me oslobodi stresa veoma ću uživati, a ako joga može da olakša moju depresiju, to bi bilo još bolje.”

Studije su pokazale pozitivan uticaj joge na različite mentalne bolesti. One ukazuju da upražnjavanje joge pomaže u smanjenju stresa, olakšava hroničnu depresiju i umanjuje simptome šizofrenije, poremećaja mozga koji karakterišu halucinacije i priviđenja. Ernstin Džekson, koja uzima lekove za kontrolisanje šizofrenije kaže da joj joga pomaže na više načina.

“Pomaže mi da se saberem, a najviše mi pomaže da ostvarim mirno razmišljanje.”

Miranda Vajt kaže da je to nešto što je ovim ljudima najpotrebnije.

“To je trenutak da se njihova tela opuste ako su beskućnici, ako se bore sa simptomima kao što su nepoznati glasovi ili ako imaju depresiju. Veoma je teško pronaći mir sa sobom i okolinom, a kod većine to možete da uočite na njihovom licu.”

Instruktorka Megan Dejvis, specijalista joga terapije, kaže da učenje pravilnog načina disanja dok radite jogu, pomaže njenim učenicima da imaju veću kontrolu nad samim sobom.

“Posebno tehnike disanja, zaista pozivaju ljude da ne reaguju, što se pojavljuje kada imate jaku želju za drogom ili alkoholnim pićem.”

To je bilo veoma korisno za Čarlsa Bredlija koji je imao nervni slom zbog upotrebe droge i ne koristi je već godinu dana.

Izvor: B92

Pogledajte još