Ipak podrška države Nišvilu

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković na sastanku s gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem i direktorom Nišvila Ivanom Blagojevićem potvrdio je želju Ministarstva da “pomogne održavanje te značajne kulturne manifestacije”, prenosi portal SEEcult.org.

Zalaganje grada Niša da podrži programe koji će obogatiti kulturnu ponudu ovog dela Srbije je za svaku pohvalu, te će narednih dana Ministarstvo doneti odluku o iznosu sredstava koja će, preko lokalne samouprave, biti usmerena Nišvilu”, saopštilo je 23. jula Ministarstvo kulture.

Sastanak je održan na inicijativu gradonačelnika Niša, koji je iz budžeta grada ove godine izdvojio za Nišvil 17 miliona dinara.

Prvobitno uskraćivanje podrške Nišvilu, uz ocene konkursne komisije da je reč o komercijalnoj manifestaciji bez jasne muzičke koncepcije, izazvalo je burne reakcije u javnosti, a pokrenuta je i onlajn peticija za podršku Nivšilu koji će biti održan od 15. do 18. avgusta.

Nišvil je, prema ranijim podacima Ministarstva kulture, zatražio na konkursu podršku u iznosu 10 miliona dinara, što je trećina od ukupnog iznosa raspoloživih sredstva u budžetu za celokupnu oblast muzike ove godine.

Ministarstvo je 2012. godine pomoglo Nišvil sa dva miliona dinara, a ministar Petković je u međuvremenu nagovestio mogućnost vankonkursne podrške niškom festivalu.

Konkursna Komisija u oblasti muzičkog stvaralaštva ocenila je bila da festival takvog profila, “naročito imajući u vidu nejasnu progamsku koncepciju, nedostatak kvalitetne umetničke selekcije, kao i ogromna potraživanja Nišvil produkcije, ne predstavlja nekomercijalni program i da bi u slučaju finansijske podrške ovom festivalu, Ministarstvo praktično uskratilo podršku mnogim drugim kvalitetnim nekomercijalnim projektima”.

Na osnovu rezultata Konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva u 2013. godini, za 44 projekta u oblasti muzike, odabrana među čak 344 pristiglih, predviđeno je 35.605.000 dinara.

Podržano je i nekoliko džez festivala, pa je za 29. Beogradski džez festival odobreno 2.000.000 dinara, za 14. internacionalni džez festival u Kragujevcu 700.000, a za Džez fest u Valjevu 500.000 dinara.

Izvor: b92

Pogledajte još