DNK tuberkuloze iz 200 godina stare mumije za nove metode lečenja

Naučnici su izvukli genom tuberkuloze iz plućnog tkiva mumije pomoću tehnike poznate kao metagenomija. Genom im je pružio retku priliku da proučavaju patogene iz perioda pre antibiotika i širenje zaraze tokom industrijske revolucije. Uzorak je pronađen u plućima mumificirane Mađarice Terezije Hausman, preminule u 28. godini, u decembru 1797. godine.

Mumije su pronađene u kripti dominikanske crkve u mađarskom gradu Vacu 1994. godine, zajedno sa još 242 mumificirane osobe, od kojih su neke još uvek imale odeću u kojoj su sahranjene. Tela su bila u drvenim sanducima ukrašenim slikama lobanja. Tela su mumificirana zahvaljujući niskim temperaturama, stalnoj vlažnosti i vazdušnom pritisku u kripti. Gotovo 90% mumija, od beba do staraca, bolovalo je od tuberkuloze.

Naučnici su analizirali uzorak iz grudi mumije i otkrili kako je preminula od tuberkuloze. Pomislili su da bi mogli da pronađu i dobro očuvanu DNK tuberkuloze, što im je tek nedavno uspelo.

(old_image)

Otkriće bi moglo da im pomogne u istraživanju značaja mešovitih deformacija infekcija, posebno u doba epidemija tuberkuloze, što bi moglo dovesti do novih načina lečenja infekcija.

Istraživanja su pokazala da je žena preminula od zaraze sa dva različita tipa bakterije tuberkuloze.

Otkriće je važno zbog praćenja evolucije bakterija, a moglo bi biti ključno u borbi protiv bolesti koja je 2010. godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ubila gotovo milion i po ljudi.

Izvor: B92

Pogledajte još