Parada ponosa u Budvi: Kamenice, pendreci, više povređenih (FOTO,VIDEO)

Uoči i tokom parade došlo je do više obračuna policije i protivnika, u kojima su policajci koristili pendreke, a protestanti kamenice.

Policija je privela više od deset protivnika parade, a od kamenovanja povređeno je nekoliko učesnika gej povorke.

(old_image)

Foto: Beta, AP

Nekoliko stotina protivnika gej povorke, uglavnom mlađih, okupilo se u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, flašama i drugim predmetima pristalice LGBT zajednice.

Policija je prethodno privela nekoliko osoba zbog toga što su gađali jajima autobus sa pripadnicima LGBT zajednice i pokušali fizički da ih napadnu.

(old_image)


Foto: Beta, AP

Na trgu ispred zidina Starog grada u Budvi nalazile su se jake policijske snage, odnosno pripadnici specijalnih jedinica, koji su obezbeđivali oko tridesetak pripadnika gej populacije.

Okupljeni protivnici Parade ponosa skandirali su “Ubij, zakolji da peder ne postoji”, “Ubij pedera” i nosili transparente “Slobodna Crna Gora” i “Crna Gora nije kuća srama”.

(old_image)


Foto: Beta, AP

Organizator povorke bio je LGBT Forum progres, a predsednik te organizacije Zdravko Cimbaljević kazao je ranije da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i neguje različitosti.

Među učenicima povorke bili su savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić, savetnik predsednika Skupštine Crne Gore za odnose sa javnošću Snežana Burzan, kao i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Mitrović i Sabahudin Delić.

(old_image)

Foto: Beta, AP

Paradi su prisustvovali i poslanik DPS-a i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković, kao i funkciner Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš.

Ðukanović: Protiv sam političkog paradiranja

Crnogorski premijer Milo Ðukanović izjavio je da nije prisustvovao današnjoj gej paradi u Budvi zato što je protiv političkog paradiranja.

"Ako sam protiv nečega u politici, onda sam protiv političkog paradiranja. Ja sam za to da rečima i delima pokažemo da doprinosimo onome što smo deklarativno promovisali kao svoj cilj"
, istakao je premijer Ðukanović u parlamentu na "premijerskom satu", odgovarajući na pitanje predsednika opozicione Socijalističke narodne partije Srjdana Milića zašto ne prisustvuje Paradi ponosa u Budvi.

Ðukanović je naglasio da, ako se kroz državnu politiku zalažemo za prava svih ljudi, ako donosimo strategiju za zaštitu grupe ljudi koja bi bila manjina, pa i seksualna, moramo se tako i ponašati.

"Ne možemo javno biti za, a tajno protiv prava svih, pa i tih ljudi"
, kazao je Ðukanović.

Premer je istakao da je procena da okupljeni u Budvi svojim činom nisu ugrozili ničija druga prava i ukoliko se htelo nasilno sprečiti to okupljanje, onda je ova država na probi hoće li zaštititi prava svakog čoveka i pokazati da je sposobna da obavlja svoju funkciju. Stoga je preuranjeno govoriti da li je neko dao pogrešnu procenu o današnjem okupljanju u Budvi, odgovorio je Ðukanović.

(Izvor: Tanjug, Novi magazin)

Pogledajte još